Strenge regels moeten leegstand terugdringen: ‘Dit huis is al 30 jaar niet bewoond’

Abandoned house in Acqui Terme” by photobeppus is licensed under CC BY-SA 2.0

Het is moeilijk te begrijpen in tijden van grote woningnood: huizen die maanden of soms zelfs jaren leegstaan. Volgens het CBS stonden in 2022 60.000 woningen langer dan een jaar leeg. Amsterdam telt de meeste leegstaande woningen en experimenteert met de strengste leegstandsregels van Nederland.

Ruim 7500 woningen in de hoofdstad staan al minimaal een jaar leeg, volgens berekeningen van het CBS. Dat terwijl de stad tienduizenden woningen tekortkomt. “We zien op de Amsterdamse woningmarkt misschien wel de ernstigste uitwassen van de wooncrisis”, zegt Zita Pels, wethouder Volkshuisvesting in Amsterdam.

Hoewel het aantal leegstaande woningen in Nederland in 2022 is gedaald ten opzichte van het jaar ervoor, staan er nog steeds veel panden leeg. Naast woningen geldt dit ook voor kantoren en winkels. Begin 2022 werden 219.000 panden niet gebruikt, waarvan 180.000 woningen.

Elke woning telt, zegt Pels. Dat er woningen leegstaan, puur om er meer geld aan te kunnen verdienen, noemt ze onuitstaanbaar. “Kwetsbare Amsterdammers, maar ook de mensen die we keihard nodig hebben – schoonmakers, stratenmakers, juffen en meesters en verplegend personeel – kunnen geen plek vinden in onze stad. Dat is schrijnend.”

[…]

Renovaties

In Rotterdam staan ruim zesduizend huizen minimaal een jaar leeg. De gemeente denkt dat dit vooral komt door renovaties. “Wij ervaren de leegstand niet als zo’n groot probleem dat het de inzet van ambtenaren zou rechtvaardigen”, zegt de gemeente.

Woonminister Hugo de Jonge vindt het “zorgelijk” dat niet alle grote steden een leegstandsverordening (leegstandsbeleid) hebben.

[…]

Martijn van de Bond Precaire Woonvormen in Rotterdam komt op voor mensen die tijdelijk, onzeker of te duur wonen. Officiële cijfers over kraken in Rotterdam zijn er niet, maar Martijn ziet het door de woningnood steeds vaker gebeuren. “Ik snap dat de gemeente de mensen er niet voor heeft, maar ik denk dat als zij het niet doen, dat mensen het zelf gaan doen.”

Krakers hebben het ook steeds moeilijker. Afgelopen zomer werd een strengere kraakwet van kracht. Voordat die wet inging vroeg het Openbaar Ministerie in Rotterdam gemiddeld één ontruiming per jaar aan. Dit jaar staat de teller al op zeven.