Onderzoek: vertrouwen in medemens groeit, maar in politici op dieptepunt

Henk Bezemer, CC BY-SA 3.0, via Wikimedia Commons

In tien jaar tijd hadden we niet eerder zo weinig vertrouwen in de Tweede Kamer en politici; slechts 25 procent vindt dat ze goed werk doen in Den Haag. Dit blijkt uit cijfers van het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS). Mensen hebben wel veel vertrouwen in de gezondheidszorg, politie en in rechters. “Maar de politiek is echt een afwijkend cijfer.”

Het vertrouwen in de Tweede Kamer is sinds 2012, de start van het onderzoek, nog nooit zo laag geweest. In het laatste kwartaal van 2022 had 25 procent van de 15-plussers vertrouwen in het parlement. Ook het vertrouwen in politici is met 21 procent stukken lager dan in voorafgaande jaren. Dit blijkt uit het onderzoek Sociale samenhang en welzijn van het CBS. 

“De politiek is echt een afwijkend cijfer”, zegt Peter Hein van Mulligen, hoofdeconoom en woordvoerder bij het CBS. “Tijdens corona was er veel vertrouwen in de overheid en de politiek. Dat was de periode van hou-elkaar-vast, we moeten het samen doen”, vervolgt hij. Na de pandemie was een daling te verwachten. “Maar die daling gaat verder dan de cijfers van voor corona en is dus ook in het afgelopen jaar nóg verder gedaald.”