Jonge mensen krijgen vaker een beroerte: ‘Heeft met leefstijl te maken’

St. Thomas-Elgin General Hospital – New Intensive Care Ward, 1961” by Elgin County Archives is licensed under CC BY-NC-ND 2.0

Het aantal jonge mensen tussen de 18 en de 50 dat een beroerte krijgt, is de afgelopen jaren flink gestegen. Dat kan komen door overgewicht, ongezond eten, alcoholgebruik en drugs. “Veel mensen weten niet dat een pilletje al een beroerte kan veroorzaken.”

Per jaar worden 3500 mensen tussen de 18 en 50 jaar getroffen door een beroerte, blijkt uit langdurig onderzoek van onder andere onderzoekers van het Radboudumc in Nijmegen. Vandaag is het European Stroke Awareness Day, een dag waarop artsen, wetenschappers en patiëntorganisaties aandacht willen vragen voor beroertes en de gevolgen ervan.

“De cijfers zijn opvallend”, zegt Frank-Erik de Leeuw, een van de betrokken wetenschappers en hoogleraar neurologie bij het Radboudumc. “In twaalf jaar tijd is het aantal patiënten met een herseninfarct met 40 procent toegenomen onder vrouwen, en 60 procent onder mannen.” Een flinke stijging, stelt hij. 

Het is moeilijk vast te stellen wat daar precies de oorzaak van is, enkel het aantal patiënten wordt geregistreerd door ziekenhuizen, en niet de oorzaken. Maar feit is dat een herseninfarct of -bloeding vaak vermeden kan worden door gezonder te leven. De Leeuw: “Een beroerte ontstaat door de dingen die we onszelf aandoen: alcoholgebruik, roken, ongezond eten of drugsgebruik.”

Het Trimbos-instituut monitort waarom mensen op de spoedeisende hulp terechtkomen en ziet vooral een toename in jongeren met knallende hoofdpijn en jongeren met een ‘bizar hoge bloeddruk’ die daardoor een beroerte kregen.