Minister Schreinemacher: Europese energietransitie niet mogelijk zonder China

De Europese energietransitie is niet mogelijk zonder China. Dat stelt minister Liesje Schreinemacher (Buitenlandse Handel en Ontwikkelingssamenwerking) zondag. Europa probeert minder afhankelijk van het Aziatische land te worden. Maar ons land moet zich daarbij niet helemaal “ontkoppelen”, stelt de bewindsvrouw.

“Ze doen er veel aan onderzoek en ontwikkeling. Het zou zonde zijn als we onze banden helemaal doorsnijden”, zegt Schreinemacher in een interview met de Britse zakenkrant Financial Times.

Volgens de minister heeft ons land een sterke handelsrelatie met China. “We hebben elkaar nodig om onze economieën duurzamer te maken, en voor de groene transitie.”

De G7, waar Nederland via de Europese Unie aan tafel zit, sprak onlangs af de risico’s van de banden met China te verminderen. Dat willen de landen bijvoorbeeld doen door meer ruwe materialen uit andere landen te halen en zelf schone technologiesectoren te ontwikkelen.

Volgens Schreinemacher betekent “het verminderen van onze strategische afhankelijkheden” niet dat we de handelsbanden helemaal moeten doorsnijden. Dat geldt volgens haar in ieder geval “zolang we onze bronnen voor materialen en onze leveringsketens nog aan het spreiden zijn”.