Minister Jetten laat veel concrete maatregelen voor het klimaat links liggen

Tata Steel, IJmuiden (The Netherlands)” by Wattman (trams, treinen, etc) is licensed under CC BY-NC 2.0

Extra klimaatbeleid Vleeseters, luchtreizigers en huiseigenaren kunnen gerust zijn: er komen geen extra heffingen. De woensdag gepresenteerde klimaatplannen draaien vooral om subsidies.

Geen extra belasting op vliegreizen, geen vleestaks en ook nog geen forse afname van de veestapel. En de verplichting voor huiseigenaren om binnen twee jaar na de verhuizing de woning te verduurzamen wordt evenmin ingevoerd.

In zijn woensdag gepresenteerde plannen laat minister Rob Jetten (Klimaat en Energie, D66) veel concrete maatregelen voor extra klimaatwinst links liggen. Een maand eerder hadden ambtenaren van verschillende departementen op zijn verzoek een inventarisatie gemaakt van tal van mogelijke maatregelen. Die moeten de uitstoot van broeikasgassen in 2030 met 22 megaton (22 miljoen ton) beperken.

Op die manier kan het doel van de coalitie, over zeven jaar minstens 55 procent minder uitstoot dan in 1990, volgens de ambtelijke inventarisatie worden gehaald. De klimaatplannen die bij de totstandkoming van het kabinet waren gemaakt, bleken eind vorig jaar niet ambitieus genoeg.

Het streven naar de 22 megaton heeft Jetten overeind gehouden, maar hij probeert dat nu te bereiken zonder al te veel impopulaire maatregelen te nemen. Vanuit politiek oogpunt is dat logisch: binnen de coalitie ontbreekt het draagvlak om de uitstoot bij de woningeigenaar, boer of automobilist streng aan te pakken. Het verbod op fossiele leaseauto’s per 2025 leek bijvoorbeeld al breed aanvaard, maar ook dat ontbreekt in Jettens plannen.