Meeste mensen deden op 1 maart belastingaangifte, 9,8 miljoen aangiftes binnen

©Stichting Belastingwinkel Rotterdam

Bij de Belastingdienst zijn dit jaar tot nu toe 9,8 miljoen aangiftes binnengekomen. Dat zijn er 370.000 meer dan vorig jaar. Mensen die aangifte inkomstenbelasting moesten doen, hadden daar tot gisteren de tijd voor.

Waarom er meer mensen aangifte hebben gedaan voor 2022 dan voor 2021 is voor de Belastingdienst gissen, zegt een woordvoerder. Waarschijnlijk hebben relatief veel mensen aangifte gedaan die dat niet verplicht zijn. Zo kan het voor jongeren met een bijbaantje bijvoorbeeld interessant zijn, omdat ze mogelijk geld terugkrijgen.

Eerste dag populairst, ondanks storing

Op 1 maart, de eerste dag dat het kon, werden er 474.000 aangiftes gedaan. Volgens de Belastingdienst kwam de eerste aangifte inkomstenbelasting al na anderhalve minuut binnen. De grote drukte leidde tot een storing bij DigiD, waardoor veel mensen niet meer konden inloggen.

Vermoedelijk werden daarom ook op 2 maart veel aangiftes verstuurd, zo’n 377.000. Gisteren, de laatste dag, bleek met 347.000 aangiftes ook een populaire dag voor de noodzakelijke klus.