Meer bewoners in één woning, bouw extra etage en ‘mini-huis’ in strijd tegen woningnood

Amsterdam 34” by greger.ravik is licensed under CC BY 2.0

Minister Hugo de Jonge denkt dat er tussen 80.000 en 260.000 extra woningen gemaakt kunnen worden in bestaande huizen, appartementen en leegstaande panden. Dit kan onder meer door het bouwen van een extra verdieping of het opsplitsen van een huis in afzonderlijke etages.

Ook moet het eenvoudiger worden om een zogenoemde microwoning in de achtertuin of erf te bouwen. Verder wil De Jonge kijken of de regels voor samenwonen en hospitaverhuur minder complex kunnen worden.

“Juist nu de nieuwbouw het lastiger heeft, moeten we de bestaande woningvoorraad zo goed mogelijk benutten om zoveel mogelijk woonruimte te realiseren”, zegt De Jonge in zijn brief ‘Beter benutten van de bestaande voorraad’ aan de Tweede Kamer.

Stijgen

De Jonge wil dat er tot 2031 zo’n 900.000 woningen bij komen, maar dat gaat niet gemakkelijk. Vanwege stikstof kan er minder gebouwd worden, de stijgende rente houdt investeerders tegen en de oplopende bouwkosten maken nieuwbouw veel duurder. De minister hoopt daarom meer woonruimte te vinden in al gebouwde huizen en leegstaande kantoren en fabrieken.

[…]

Bij het optoppen gaat het zowel over het uitbreiden van een bestaand huis, als het bouwen van extra woningen op hetzelfde kavel. De Jonge denkt vooral aan de laatste variant en dat zou dan 100.000 extra woningen kunnen opleveren, vooral bij corporatiewoningen met een bouwjaar na 1965. Hij gaat praten met gemeenten en woningcorporaties of over soepelere regels en meer standaard-bouwpakketten uit de fabriek.

[…]

In Nederland staat zo’n 30.000 woningen langdurig leeg. Gemeenten hebben sinds 2022 meer mogelijkheden gekregen om dit aan te pakken, bijvoorbeeld met boetes tegen leegstand. De Jonge wil dat gemeenten dit nu echt gaan doen.