KLM levert in 19 jaar niks op: amper winstbelasting, heel veel steun

Schiphol Gate Activity” by caribb is licensed under CC BY-NC-ND 2.0

Luchtvaartmaatschappij KLM zet vele miljarden per jaar om, maar de staatskas ziet daar zo goed als niks van terug. In bijna twee decennia bedroeg de winst voor belastingen 671 miljoen euro. Daarvan vloeide 151 miljoen euro als winstbelasting naar de schatkist. Dat is een fractie van de kosten die de staat heeft gemaakt om KLM in de lucht te houden.

Dat blijkt uit een analyse van RTL Z van de jaarrekeningen van KLM sinds het bedrijf samenging met Air France.

Geen winst, geen belasting

Van de negentien onderzochte boekjaren, sloot KLM er zes af met verlies. Vooral in de coronajaren waren die verliezen fors. Over 2020 en 2021 werd een totaalverlies geboekt van 3,2 miljard euro voor belastingen.

De zes verlieslatende jaren zorgden ervoor dat KLM minder winstbelasting hoefde af te dragen. Verliezen mag de luchtvaartmaatschappij namelijk verrekenen met de winsten in andere jaren.

Per saldo droeg KLM hierdoor op een omzet van ruim 163 miljard euro maar 151 miljoen aan winstbelasting af. Dit komt neer op gemiddeld net geen 8 miljoen euro per jaar. Ter vergelijking: betaalbedrijf Adyen droeg alleen in 2022 al ongeveer evenveel af aan winstbelasting af als KLM in negentien jaar.

[…]

Voorwaarden staatssteun aan de laars gelapt

Los van de bovengenoemde steun leende KLM ook nog 277 miljoen euro van de staat in coronatijd en de schatkist gaf ook een garantie op bankleningen van 655 miljoen euro. Deze leningen zijn inmiddels volledig terugbetaald, omdat het bedrijf weer baas in eigen huis wil zijn. 

Aan de staatssteun waren namelijk voorwaarden verbonden. Zo moest KLM snijden in de personeelskosten en er gold een bonusverbod. De staatsagent, die namens de overheid toezicht hield op de naleving van de voorwaarden, concludeerde in januari al dat KLM de afgesproken kostenreductie in 2023 bij lange na niet haalt.

Ook werden de bonussen met betrekking tot het jaar 2019 uitgekeerd eind 2022, terwijl dit niet mocht. Als klap op de vuurpijl concludeerde de staatsagent dat KLM nog steeds belastingontwijking door piloten faciliteert.

‘Hele dure sociale werkplaats’

Toch is de grote financiële steun voor het bedrijf niet uit te leggen, vindt Walter Manshanden, onafhankelijk luchtvaarteconoom. “Het is een hele dure sociale werkplaats. Dat is wat het is geworden.”

“Als je KLM laat vallen, is het voor de Nederlandse economie heel veel gunstiger”, aldus Manshanden.

Walter Manshanden, onafhankelijk luchtvaarteconoom.