Huishoudens en kleine bedrijven draaien op voor energieverbruik industrie

Shell Pernis refinery 2019 3” by Steven Lek is licensed under CC BY-SA 4.0

De grootste energieverbruikers van Nederland betalen maar een heel klein deel van alle energiebelasting: minder dan 2,5 procent. Huishoudens en kleine bedrijven draaien op voor het merendeel van de belasting op stroom en aardgas, blijkt uit een analyse van NU.nl.

De zware industrie betaalt een veel lager belastingtarief dan huishoudens en kleine bedrijven. Wie minder dan 170.000 kuub gas per jaar gebruikt, betaalt 49 cent belasting per kuub. Boven de 10 miljoen kuub betalen bedrijven nog maar 4 cent: twaalf keer minder.

Het verschil is bij elektriciteit nog groter: onder de 10.000 kilowattuur betaal je 12,5 cent, boven de 10 miljoen is het tarief nog maar 0,1 cent. Ruim honderd keer minder.

[…]

Protest tegen fossiele subsidies

Zaterdagmiddag zijn klimaatactivisten van plan om opnieuw de A12 bij Den Haag te blokkeren. Zij protesteren tegen ‘fossiele subsidies’: de miljarden euro’s belastingkorting die jaarlijks worden verleend voor het gebruik van olie en gas. Ook de lage belastingtarieven voor de industrie zijn volgens hen zo’n fossiele subsidie.

Experts wijzen er al jaren op dat huishoudens relatief veel betalen voor de CO2-uitstoot van hun verwarming, auto en elektriciteitsverbruik. Grootverbruikers in de industrie betalen per ton CO2 een stuk minder. Het Planbureau voor de Leefomgeving (PBL) trok die conclusie onlangs nog in een analyse die niet alleen rekening hield met de energiebelasting, maar ook met allerlei andere heffingen en accijnzen.

Er is ruimte om de tarieven van de energiebelasting dichter naar elkaar te trekken, schreef onderzoeksbureau CE Delft twee jaar geleden. Grootverbruikers betalen relatief weinig vergeleken met de belastingen in omringende landen. Het risico dat zij worden weggejaagd door hogere tarieven is beperkt, aldus de onderzoekers.

“Grootverbruikers zijn in zekere mate altijd ontzien”, zegt milieu-econoom Herman Vollebergh van het PBL. Ook hij ziet ruimte om de tarieven voor de industrie te verhogen. Bovendien heffen we relatief veel energiebelasting op elektriciteit, terwijl we juist steeds meer groene stroom produceren. De CO2-uitstoot die vrijkomt bij het produceren van die elektriciteit gaat dus omlaag. Vollebergh: “Ik denk dat het hoog tijd wordt om daar goed naar te kijken.”