Ook deze klimaatwetenschapper bezet A12: ‘Gebeurt gewoon te weinig’

Heleen de Koninck Dick van Aalst, CC BY-SA 4.0, via Wikimedia Commons
Reyer Gerlagh MeJudice, CC BY 3.0, via Wikimedia Commons

Wetenschappers hebben zich aangesloten bij de snelwegblokkade op de A12 door Extinction Rebellion. Zij maken zich ernstig zorgen om het klimaat. “Heel kort gezegd is de maat vol”, vertelt klimaateconoom Reyer Gerlagh.

Gerlagh is een van de schrijvers van het jaarlijkse IPCC-rapport, waarin de opwarming van de aarde wordt gemonitord. “Ik denk dat mensen nog onvoldoende doorhebben hoe groot het klimaatprobleem echt is”, vertelt hij aan RTL Nieuws.

Vandaag demonstreren klimaatactivisten van Extinction Rebellion op de A12 bij Den Haag. Het is de zevende keer dat de klimaatgroep de A12 wil blokkeren. Actievoerders demonstreren tegen fossiele subsidies. Bij de vorige demonstratie, op 11 maart, werden ongeveer zevenhonderd demonstranten aangehouden.

[…]

“Elke liter benzine die je nu in je auto stopt en er weer als CO2 uitkomt, moet over dertig jaar weer uit de lucht worden gehaald”, vertelt Gerlagh. Het subsidiëren van fossiele brandstoffen noemt hij dan ook ‘echt heel dom’.

[…]

‘Aarde is ziek’

Ook collega-wetenschapper Marjan Smeulders van Radboudumc is aanwezig bij de demonstratie namens Scientist Rebellion, de wetenschappelijke tak van Extinction Rebellion. “We zien dat er te weinig actie plaatsvindt en hopen dat zo’n grote demonstratie de overheid beweegt om direct te stoppen met fossiele subsidies.”