Honderden arrestaties bij klimaatprotest A12, weg weer vrijgegeven

©Extinction Rebellion

27 mei 2023 om 17:57

Alle demonstranten van Extinction Rebellion zijn van de Utrechtsebaan in Den Haag. Sinds het middaguur blokkeerden de activisten het begin van de A12. De politie greep in en deed honderden arrestaties. Even na 17.00 uur waren alle demonstranten weg. Het wegdek is schoongemaakt en vrijgegeven.

De activisten van Extinction Rebellion liepen rond 12.00 uur de snelweg op, in protest tegen subsidies voor de fossiele industrie. Ze werden tegengehouden door de mobiele eenheid, maar braken daar al snel doorheen. Daarna begonnen ze een zogeheten sit-downactie. Het is niet de eerste, maar zevende keer dat de demonstranten dit deel van de A12 blokkeren.

Omdat de demonstratie verboden was door de gemeente, riep de politie de activisten op om te vertrekken. Daar werd geen gehoor aan gegeven. Waarschuwingen en waterwerpers hadden ook weinig effect. Daarom besloot de politie rond 13.15 uur in te grijpen door demonstranten te verwijderen.

ME begint demonstranten Extinction Rebellion van A12 te verwijderen

De politie is begonnen met het afvoeren van demonstranten op de A12, ze worden met bussen weggebracht. Er was al aangekondigd dat er zou worden ingegrepen als demonstranten zich niet zouden houden aan de oproep om te vertrekken.

Het is de zevende keer dat Extinction Rebellion de A12 wil blokkeren. Bij de laatste demonstratie op 11 maart werden uiteindelijk zo’n zevenhonderd actievoerders aangehouden.

De klimaatactiegroep demonstreert tegen fossiele subsidies. De actiegroep wijst erop dat Nederland, samen met andere EU-landen, in 2013 al beloofde om uiterlijk in 2020 subsidies stop te zetten die schade aan het milieu opleveren.

Klimaatactivisten blokkeren A12 in Den Haag, eerste actievoerders aangehouden

De politie is begonnen met het aanhouden en wegvoeren van klimaatdemonstranten van de Utrechtsebaan in Den Haag. Rond 14.00 uur werden de eerste mensen opgepakt, meldt de politie.

Volgens persbureau ANP worden de betogers van Extinction Rebellion in bussen van vervoersmaatschappij HTM gezet en weggevoerd.

Omdat zij geen gehoor gaven aan de oproep van de politie om te vertrekken, werden eerder al de waterkanonnen op ‘een lage stand’ ingezet. Enkele tientallen demonstranten in zwem- en regenkleding hadden zich voor de waterwerpers opgesteld.

Voorafgaand aan de demonstratie op de A12 had de gemeente Den Haag al gewaarschuwd dat het blokkeren van wegen niet is toegestaan. Rond Den Haag stond rond 13.00 uur file.

De betogers vormen sinds ongeveer 12.00 uur een blokkade om te demonstreren tegen subsidies voor de fossiele industrie. Aanvankelijk spoot de wagen van de politie zo nu en dan in de lucht met water, waardoor de betogers op de weg nat werden. Later werd de spuit ook direct op demonstranten gezet.

A12-blokkade klimaatactivisten: politie voert demonstranten af, waterwerper ingezet

27 mei 2023 om 12:12

De politie is begonnen met het verwijderen en afvoeren van klimaatactivisten van Extinction Rebellion. Zij blokkeren al sinds 12.00 uur de Utrechtsebaan om aandacht te vragen voor overheidssubsidies aan de fossiele industrie. Aan beide kanten van de blokkade zijn waterwerpers ingezet.

De politie riep de actievoerders op om te vertrekken, maar die gaven daar geen gehoor aan. Waarschuwingen en waterwerpers hadden ook weinig effect. Daarom besloot de politie om in te grijpen.

Rond 13.15 uur zijn ze begonnen met het verwijderen van de demonstranten. Het protest is verboden door de gemeente, waardoor het verwijderen van demonstranten is toegestaan. Mensen worden opgetild en in bussen van vervoersmaatschappij HTM gezet.