Greenpeace: EU exporteert 10.000 ton verboden bijendodende pesticiden

effetto dei pesticidi” by Andrea Giovita is licensed under CC BY-NC 2.0

Bedrijven in de Europese Unie exporteren op grote schaal verboden bestrijdingsmiddelen naar lage- en middeninkomenslanden buiten de EU. Deze pesticiden zijn dodelijk voor bijen en andere bestuivers en vormen een bedreiging voor de natuur en de voedselzekerheid.

Dit zegt Greenpeace UK op basis van nieuw onderzoek.

De neonicotinoïden mogen in de EU niet gebruikt worden. Door de export brengen ze in armere landen veel schade toe aan het bredere ecosysteem. 

Brazilië de dupe

Uit het onderzoek blijkt dat bedrijven in dertien EU-landen in 2021 van plan waren om 13.274 ton van deze zogenaamde neonicotinoïden te exporteren. Meer dan de helft van deze export was bedoeld voor Brazilië.

[…]

‘Hypocriete, kortzichtige aanpak’

Doug Parr, hoofdwetenschapper bij Greenpeace UK, zegt over de uitkomst van het onderzoek: “Wetenschappers zijn er duidelijk over dat neonicotinoïden bijen en andere bestuivers doden en tegelijkertijd de natuur en de voedselzekerheid bedreigen. Daarom zijn ze in Europa verboden.”

“Nu EU-wetgevers er niet in slagen deze maas in de wet te dichten, dumpen chemische bedrijven hun bijengif in armere landen die niet over de regels beschikken om ze te stoppen. Deze hypocriete, kortzichtige aanpak zal ons allemaal uithongeren.”