14 klimaatactivisten aangehouden bij ontruiming UvA

Let’s grow a better future. Oxfam activists at the UN climate talks in Warsaw, November 2013” by Oxfam International is licensed under CC BY-NC-ND 2.0

De politie heeft gisteravond veertien mensen aangehouden bij het ontruimen van een hal van de Universiteit van Amsterdam (UvA). Klimaatactivisten voerden daar actie omdat ze willen dat de universiteit de banden met de fossiele industrie verbreekt.

De demonstranten hadden gezegd dat ze in het UvA-gebouw van de Roeterseilandcampus wilden overnachten, maar dat stond de universiteit niet toe. De politie schrijft op Twitter dat de aangehouden activisten onder meer worden verdacht van lokaalvredebreuk en weerspannigheid.

[…]

Er wordt al langer bij meer universiteiten gedemonstreerd tegen de banden met de fossiele industrie. Vorige week waren er bijvoorbeeld klimaatprotesten bij de Universiteit Utrecht, de Erasmus Universiteit Rotterdam en de TU’s van Delft en Eindhoven. Ook op de landbouwhogeschool Van Hall Larenstein in Velp werd toen geprotesteerd. De politie beëindigde een aantal van deze acties.

De Universiteit Utrecht besloot na het protest om voortaan over een noodtoestand te spreken als het over klimaatverandering gaat. Dat deed de Erasmus Universiteit ook. Later deze maand willen activisten ook demonstreren bij de universiteit in Wageningen.