Deze wetenschapper stond ook op de A12, ‘Extinction Rebellion heeft gelijk’

Bij het klimaatprotest in Den Haag waren ook wetenschappers van ‘Scientists Rebellion’. Reyer Gerlagh heeft meegeschreven aan het IPCC-klimaatrapport en vindt dat er met de conclusies te weinig gedaan wordt. Daarin komt hij nu in actie. We volgden hem.

Reyer Gerlagh MeJudice, CC BY 3.0, via Wikimedia Commons
Heleen de Coninck Dick van Aalst, CC BY-SA 4.0, via Wikimedia Commons

Geloofwaardigheid in twijfel

Dat gevoel deelt klimaatonderzoeker Heleen de Coninck, die net als Gerlagh meewerkte aan de IPCC-rapporten. In tegenstelling tot hem demonstreert zij niet. De Coninck: “Aan de ene kant zullen er mensen zijn die zeggen: zie je wel, die wetenschappers zijn eigenlijk in hun hart activisten en hebben eigenlijk een andere agenda. Aan de andere kant kun je ook zeggen dat het je verantwoordelijkheid is als wetenschapper dat je je ervoor inzet dat er wat gebeurt met je resultaten. Zeker als je al decennialang ziet dat er te weinig mee gedaan wordt.”

Zelf mengt ze zich als IPCC-auteur in het publieke debat en denkt ze mee met allerlei organisaties die zich met de problematiek bezighouden. De Coninck ziet dat klimaatwetenschappers gevoelig zijn voor labels als activisme en alarmisme: “Dat komt echt uit de klimaatsceptische beweging. Zodra je iets zegt dat ook maar iets verder gaat dan wat de brede consensus zegt, word je meteen als alarmist weggezet en wordt je geloofwaardigheid in twijfel getrokken.”