De pracht van thuiszorg zit hem in de intieme vertrouwdheid

column HARRIET DUURVOORT

2 mei 2023

Pien Rebel (58) schreef De Nieuwe Bejaarde, een prachtig boek over het vak dat ze meer dan dertig jaar met hart en ziel uitoefende: de thuiszorg. Ontroerend en vaak hilarisch portretteert ze de cliënten waar ze over de vloer komt. Oude mensen die in al hun naakte kwetsbaarheid, nurksheden, gektes en aandoenlijke viezigheid afscheid nemen van het bestaan, en de prachtigste verhalen vertellen over de voorbije tijd en een beeld schetsen van steeds weer nieuwe afzwaaiende generaties. Hoe Nederland veranderde is niet raker te beschrijven.

[…]

Het is intensief maar dankbaar werk. Geduldig mest ze keukenkastjes vol maden uit en is voldaan als ze bokkige bejaarden eindelijk weet over te halen tot ten minste die maandelijkse douchebeurt. De tip van een cursus psychiatrische ziektebeelden om niet mee te gaan in wanen en dwanghandelingen van mensen gooit ze snel overboord. Want alleen als ze respecteert dat de fruitvliegjes van Meneer Bakker niet dood mogen, omdat het zijn vrienden zijn, vertrouwt hij haar. En bij meneer Ali slaat ze met alle liefde regelmatig een rauw ei kapot boven de vuilnisbak onder het uitspreken van een Arabische spreuk, om de duivels te verdrijven.

[…]

Tijd en aandacht is het beste wat ze haar cliënten kan geven.

[…]

Het is een schitterend vak dat schromelijk ondergewaardeerd en betaald wordt. In ons vergrijzende land moeten we harde keuzes maken. Geven we ons gemeenschapsgeld liever aan thuiszorgmedewerkers die troost en een luisterend oor bieden in de laatste fase, of aan managers, aanbestedingsjuristen en zorgrobots?