Bijna 6000 aanbieders van pgb-zorg hebben een strafblad: ‘Dat is de kat op het spek binden’

Care in the home” by British Red Cross. is licensed under CC BY 2.0

Bijna 6000 aanbieders van pgb-zorg hebben een strafblad. In sommige gemeenten is bijna 1 op de 10 aanbieders van zorg die met een persoonsgebonden budget wordt gefinancierd eerder veroordeeld. Bovendien blijkt dat aanbieders met een strafblad gemiddeld veel hogere bedragen declareren. “Dat is verontrustend.”

De onderzoeksredactie van RTL Nieuws bekeek en analyseerde nieuwe cijfers van overheidsplatform Zicht op Ondermijning. Daarin is voor het eerst een link gelegd tussen aanbieders van zorg via een persoonsgebonden budget en veroordelingen van deze aanbieders in het verleden.

Wat is pgb-zorg?

Bij pgb-zorg kun je als cliënt zelf een zorgaanbieder kiezen, bijvoorbeeld voor verpleging of dagbesteding. Handig als je gemeente geen contract heeft met de aanbieder die jij voor ogen hebt. Maar het persoonsgebonden budget is ook populair onder fraudeurs, zo blijkt uit meerdere onderzoeken en veroordelingen. Zo worden bijvoorbeeld kwetsbare mensen geronseld en voor het karretje gespannen door georganiseerde fraudeurs.

[…]

‘Kat op het spek’

Universitair hoofddocent gezondheidsrecht André den Exter van de Erasmus Universiteit noemt de cijfers verontrustend en zorgwekkend. Vooral als zorgverleners eerder gestraft zijn voor zaken als fraude en oplichting. “Dat is de kat op het spek binden, omdat je ze toelaat in een sector waar weinig toezicht is. Dat is vragen om problemen. Dat moet je niet willen. Je moet eigenlijk helemaal geen mensen willen met een strafblad die dit soort zorg aanbieden.”