Brussel zet ‘big pharma’ voor het blok: nieuw medicijn moet in hele EU beschikbaar zijn

Medical tablets and capsules in different colors on white” by wuestenigel is licensed under CC BY 2.0

‘Een historische dag voor zowel patiënten als de farmaceutische industrie’, zei Europees Commissaris Stella Kyriakides (Zorg) woensdag bij de presentatie van de Commissievoorstellen. Het is de eerste hervorming van de Europese wetgeving voor big pharma in twintig jaar. Kyriakides: ‘Straks zijn er geen eerste- en tweederangs burgers meer bij de toegang tot medicijnen.’

Commissie-vicevoorzitter Margaritis Schinas sprak over het ‘meest complexe, gevoelige en epische pakket dat we tijdens ons mandaat op het gebied van gezondheidszorg hebben voorbereid’.

Farmaceutische bedrijven dreigen zich buiten de EU te vestigen als de voorstellen worden goedgekeurd door de EU-landen en het Europees Parlement. Patiëntenorganisaties vinden juist dat de Commissie niet genoeg doorpakt.

Ongelijkheid

De Commissie stelt dat er momenteel voor geneesmiddelen – anders dan geldt voor de meeste andere producten – geen sprake is van een interne markt in Europa. Dit vloeit voort uit het feit dat zorg een nationale bevoegdheid is en leidt tot ongelijkheid.

Van de nieuwe geneesmiddelen die het Europees Geneesmiddelenbureau (EMA) tussen 2015 en 2017 goedkeurde, belandden er 104 op de Duitse markt, 89 op de Nederlandse, 68 op de Belgische, 24 op de Poolse en 11 op de Letse. Ook de snelheid waarmee nieuwe medicijnen beschikbaar zijn voor burgers varieert nogal: van vier maanden tot ruim twee jaar.