Zeeland wil PFAS-schade verhalen: toerisme en visserij getroffen

Westerschelde Estuary, Netherlands” by eutrophication&hypoxia is licensed under CC BY 2.0

De visserij en het toerisme rond de Westerschelde kampen met teruglopende omzetten sinds het RIVM in mei 2022 adviseerde geen gevangen vis of schaaldieren meer te eten. De vis is te vervuild met giftige PFAS uit de Antwerpse haven, met als grootste boosdoener het chemiebedrijf 3M. De provincie Zeeland wil de schade verhalen op de Vlaamse vervuilers en heeft een meldpunt geopend voor ondernemers.

“Inmiddels zijn er rond de dertig meldingen binnengekomen van gederfde inkomsten, variërend van enkele duizenden euro’s tot en met miljoenen euro’s”, zegt Dick van der Velde, gedeputeerde van de Provincie Zeeland. “De beroepsvisserij wordt hard getroffen en lijdt behoorlijke schade. Maar ook het toerisme heeft last van de PFAS-vervuiling.”

Bang om te praten

Volgens campinghouders zijn mensen onnodig bang om in de Westerschelde te zwemmen. De garnalenvissers gooien hun netten sinds het RIVM-advies niet meer uit, maar willen RTL Nieuws nog niet officieel te woord staan.

Ze beraden zich op een gezamenlijke schadeclaim. Ook campinghouders willen niet met naam en toenaam worden genoemd, bang als ze zijn om definitief de deuren te moeten sluiten als hun camping in één adem met PFAS wordt genoemd.

Wat is PFAS?

PFAS is vet- en waterafstotend en wordt al tientallen jaren gebruikt in bijvoorbeeld pannen en schoenenspray. Handig, maar er is ook een groot nadeel. PFAS breekt niet af in het milieu en door het eten van bijvoorbeeld vervuilde vis, kan het ook in ons lichaam komen en ons immuunsysteem beïnvloeden.

Het is ook risicovol voor ongeboren kinderen, omdat PFAS de ontwikkeling van de foetus negatief kan beïnvloeden. Een te lange blootstelling aan PFAS geeft ook een grotere kans op bepaalde kankers.