Zorgen over recordtemperatuur oceaanwater: ‘Geen tijd voor herstel ecosystemen’

Arctic Iceberg, reflected
Photo by Annie Spratt on Unsplash

Deskundigen zijn bezorgd over de temperatuur van de Stille Oceaan. Deze week werd daar aan de oppervlakte een recordwarmte gemeten van 21,1 graden. Het zeewater is sinds het begin van de satellietmetingen nog nooit zo warm geweest. Die temperatuur kan grote gevolgen hebben, zegt onder meer Erik van Sebille, oceanograaf en klimaatwetenschapper aan de Universiteit van Utrecht.

“Voor al die dieren en organismen in de oceaan is het zeker niet goed dat de oceaan aan het opwarmen is”, zegt hij. “Zij zijn die warmte helemaal niet gewend. Ze moeten verhuizen en verplaatsen en dat heeft impact op ecosystemen.”

De opwarming van het water is volgens hem ook voor de mens niet goed. “Een warmere oceaan kan moeilijker CO2 opnemen.” De oceaan neemt bijna een kwart van alle CO2 op die we uitstoten, legt hij uit. Als het water minder opneemt, blijft er meer CO2 in de atmosfeer over. “En dat betekent dat er weer meer klimaatverandering is, ook op het land.”

Ook volgens Marjolijn Christianen, zee-ecoloog aan de universiteit Wageningen, heeft het warmere zeewater allerlei effecten. “Op het weer, maar ook op het zeeleven. De effecten op bijvoorbeeld de zeezoogdieren en de vogels zijn heel divers. Het bekendste voorbeeld zijn de koralen.

Ecosysteem uit balans

Volgens haar kunnen ecosystemen best tegen een stootje, maar volgen de hittegolven die onder water voorkomen elkaar steeds sneller op. “De ecosystemen hebben daardoor geen tijd om zich te herstellen voordat de nieuwe hittegolf zich aandient.”

[…]

Niña en Niño

Het weerfenomeen El Niño houdt in dat het water van de Stille Oceaan langs de evenaar een bepaalde periode veel warmer is dan normaal. De piek van zo’n warmere periode ligt vaak in december, daarom heeft het verschijnsel de naam El Niño (het jongetje, naar het ‘kerstkindje’) gekregen.

Bij tegenpool La Niña zijn de watertemperaturen juist lager. Dat komt doordat een sterke passaatwind meer koud water uit de diepe oceaan aan de oppervlakte brengt.