Voordeel hoge gasprijs: uitstoot CO2 grote industrie fors gedaald

Alf van Beem, CC0, via Wikimedia Commons

De CO2-uitstoot van grote industriebedrijven in Nederland is vorig jaar het sterkst afgenomen in vijftien jaar. Vooral bij chemische fabrieken zoals Dow Chemical, Chemelot en kunstmestfabrikant Yara werd minder uitgestoten. Dit komt waarschijnlijk doordat hun productie op een lager pitje stond vanwege de hoge gasprijzen

Dat meldt de Nederlandse Emissieautoriteit (NEa). Volgens de organisatie ging de uitstoot van de 330 Nederlandse industrie- en energiebedrijven die onder het Europese emissiehandelssysteem (ETS) vallen met bijna 8 procent omlaag tot 68,5 miljoen ton. De groep bedrijven voor wie dit systeem geldt, is samen goed voor ongeveer de helft van de totale CO2-uitstoot in Nederland. 

Vooral de industrie stootte fors minder uit, met een afname van dik 8 procent tot 38,6 miljoen ton. De grootste vervuiler was nog steeds Tata Steel. Het staalconcern was in zijn eentje goed voor 5,8 miljoen ton uitstoot. Dat was wel iets minder dan de bijna 6 miljoen ton van een jaar eerder.

Een zwaluw maakt nog geen zomer

NEa-topman Mark Bressers zegt dat het ‘uiteraard positief is dat vooral in de chemische industrie de uitstoot flink is teruggebracht. “Maar het gaat hier wel om bedrijven die veel aardgas gebruiken bij hun productie. De prijs voor aardgas was vorig jaar natuurlijk hoog en dit heeft in veel gevallen geleid tot een lagere productie. Het is dus nog te bezien wat dit betekent op de langere termijn”, waarschuwt Bresser.