Veel Nederlanders willen zich aan snelheidslimiet van 30 km/u houden

F l a n k e r, Public domain, via Wikimedia Commons

Twee derde van de weggebruikers heeft aangegeven bereid te zijn zich te houden aan een nieuw snelheidslimiet binnen de bebouwde kom van 30 kilometer per uur. Die snelheidslimiet staat nu nog op 50 kilometer per uur, maar Veilig Verkeer Nederland (VVN) wil dit verlagen.

De organisatie die zich inzet voor de verkeersveiligheid deed onderzoek onder weggebruikers naar het veiligheidsgevoel. Uit het onderzoek blijkt dat 68 procent van de ondervraagden bereid is zich aan de aangepaste snelheid binnen de bebouwde kom te houden.

Snelheidsduivels

Daarnaast gaf 66 procent van de deelnemers aan van mening te zijn dat andere weggebruikers vaak veel te hard rijden binnen de bebouwde kom. Dit zou bovendien het grootste onveiligheidsgevoel in woonwijken veroorzaken. 

Busjes of scooters van bezorgdiensten spelen hierbij, volgens het onderzoek, een steeds grotere rol. 

Meer dan de helft van de deelnemers, 54 procent, gaf dan ook aan dat met een nieuwe snelheidsnorm van 30 kilometer per uur de bebouwde kom veiliger zou worden.  Buurtbewoners die zich niet veilig voelen door de verkeerssituatie in hun buurt, ondernemen nu vaak zelf actie om hun leefomgeving verkeersveiliger te maken. 

Ze doen dit onder andere door contact op te nemen met de gemeente, de politie of door de snelheidsduivel op zijn of haar gedrag aan te spreken. 

[…]

Waarschuwingen en infrastructuur

[…]

VVN roept nu gemeenten op om vaart te maken met de invoering van de snelheidsnorm van 50 kilometer per uur naar 30 kilometer per uur.