Tientallen activisten bij Tata Steel in IJmuiden, daags na uitlekken gesprekken

20130415 Hoogoven van Tata Steel IJmuiden” by Wattman (trams, treinen, etc) is licensed under CC BY-NC 2.0

Enkele tientallen leden van de klimaatactiegroep Kappen met Kolen hebben zich verzameld bij de toegangspoort van Tata Steel in IJmuiden. De demonstranten zingen protestliederen en hebben borden bij zich met teksten als ‘Stop Tata’ en ‘Luchtvervuiling is een stille moordenaar’. Ze begonnen hun protest om 12.00 uur met een zogeheten die in-actie, waarbij ze enkele minuten als dood op de grond bleven liggen.

De betogers eisen dat de fabriek in IJmuiden wordt gesloten en dat Tata Steel stopt met het gebruik van kolen. Een van de leiders van het protest noemde de staalproducent een “sluipmoordenaar”.

Gelekte gesprekken

De actie van Kappen van Kolen, gelieerd aan Extinction Rebellion, haalde dit weekend het nieuws nadat online gesprekken van Tata Steel-medewerkers waren uitgelekt.

In de WhatsApp-groep van leden van een deelondernemingsraad werd over de klimaatactie bijvoorbeeld gezegd: “Arbeit macht frei”, een tekst die in de Tweede Wereldoorlog boven de toegangspoorten van naziconcentratiekampen hing. Gerrit Idema, de vicevoorzitter van de centrale ondernemingsraad van Tata Steel, zei: “Gelijk de oven in, dan gaat het niet stinken.”

Ook in een besloten Facebookgroep voor werknemers van Tata Steel worden dergelijke voorstellen gedaan. Zo stelde iemand voor om de demonstranten “plat te walsen” of hun een “gratis crematie” te geven in Hoogoven 7.