Klimaatverandering leidt tot economische schade, maar beleid kan dat voorkomen

flood, road, locked
Photo by Hans on Pixabay

Klimaatverandering kan de wereldeconomie deze eeuw flink pijn doen. Maar we kunnen dat grotendeels voorkomen door de opwarming van de aarde serieus te beperken.

Als de aarde zo’n 2 graden warmer wordt, is de mondiale economie aan het einde van de eeuw mogelijk met zo’n 2 procent gekrompen. Maar als de aarde 3 graden warmer wordt, kan de wereldeconomie met wel 10 tot 12 procent krimpen. Dat blijkt uit onderzoek onder leiding van de Universiteit Utrecht.

Slechts 1 graad extra maakt de economische schade dus vijf tot zes keer zo groot. Dat staat in de studie die in het vakblad Nature Climate Change is verschenen.

Het onderzoek is gebaseerd op modellen. De cijfers kunnen in de praktijk dus lager of hoger uitvallen. Maar de hoofdlijn is duidelijk: hoe warmer de aarde wordt, hoe groter de economische schade. En daar steken de kosten van klimaatbeleid heel gunstig tegen af.

Een oud inzicht: in actie komen loont

Dat niets doen duurder is dan wél ingrijpen, is geen nieuw inzicht. Al in 2006 waarschuwde de invloedrijke Britse econoom Nicholas Stern daarvoor. En ook recent bleek uit talrijke studies dat het ambitieuste klimaatbeleid ook het beste voor de wereldeconomie is.

[…]

Klimaatbeleid vraagt om grote investeringen

Wel zijn er nog problemen die dit verhaal extra lastig maken. Zo is de schade van klimaatverandering onevenredig verdeeld over arme en rijke landen, zegt coauteur Detlef van Vuuren, verbonden aan de Universiteit Utrecht. Bijvoorbeeld in gebieden die kwetsbaar zijn voor zeespiegelstijging treedt de schade pas later op.

Als we de doelen uit het Parijsakkoord niet halen, neemt de schade in de tweede helft van deze eeuw sterk toe. “Deze studie laat zien dat de doelen uit het Parijsakkoord optimaal zijn, zelfs vanuit een smal economisch perspectief”, benadrukt Van Vuuren.

Dat neemt niet weg dat voor klimaatbeleid zeer grote investeringen nodig zijn. Die investeringen kunnen we deels terugverdienen met extra werkgelegenheid en economische groei. Maar als we grote economische schade willen voorkomen, zullen we wel de portemonnee moeten trekken. En dat moet nu en niet pas in de toekomst gebeuren.