Theoloog en dichter Huub Oosterhuis (89) overleden

Huub_Oosterhuis.jpg: Roel from The Netherlands-Nederlandderivative work: Rabanus Flavus, CC BY 2.0, via Wikimedia Commons

Theoloog en dichter Huub Oosterhuis is “na een kortstondig ziekbed” overleden op 89-jarige leeftijd. Dat heeft zijn familie bekendgemaakt. Oosterhuis verwierf bekendheid met teksten en liederen die veel zijn gebruikt in katholieke en protestantse kerken.

[…]

Oosterhuis stond dankzij zijn teksten en liederen bekend als een vernieuwer binnen de kerk. “Hij heeft de omslag gemaakt van een kerk die vooral Latijn en onbegrijpelijk zong naar een kerk die Nederlands zong”, zegt Arjan Broers, pastor van de Amsterdamse Dominicuskerk in het NOS Radio 1 Journaal. “In onze verzameling liederen staat heel vaak de naam Huub Oosterhuis.”

Sinds de jaren 50 bracht Oosterhuis dichtbundels uit. Hij richtte in Amsterdam de culturele podia De Populier en De Rode Hoed op. Uit De Populier kwam het huidige debatcentrum De Balie voort.

[…]

Geen dogma’s

De populariteit van de liederen van Oosterhuis binnen zowel de katholieke als protestantse kerk heeft te maken met de originele teksten, zegt Van Dijk. “Hij hield zich niet aan dogma’s vanuit de kerk, maar combineerde vaak bijbelverzen in de liederen, waardoor een nieuw verhaal ontstond.”

Ook de toegankelijkheid van de teksten sprak mensen aan, zegt pastor Broers. “Hij vond een taal die echt poëtisch was, maar ook verstaanbaar en sociaal geëngageerd. Dat je dat bij elkaar kunt brengen, is onwijs knap.”

Met het overlijden van Oosterhuis gaat er volgens Broers “een monumentale man” verloren. “Hij was ook een indrukwekkende man, niet iemand met wie ik even een praatje maakte: hij had een groot innerlijk gezag en gevoel voor theatraliteit. Ieder woord leek ertoe te doen.”