Snellere invoering rekeningrijden op tafel bij begrotingsonderhandelingen

electric car, charging station, e car
Photo by Pixaline on Pixabay

Het kabinet overweegt om de invoering van rekeningrijden twee tot drie jaar te versnellen. Dat melden bronnen aan de politieke redactie van RTL Nieuws. Doordat er meer elektrische auto’s komen, loopt de schatkist flink wat inkomsten mis. Rekeningrijden moet helpen dat gat te dichten. De invoering van rekeningrijden is nu nog gepland voor 2030.

Elektrische rijders betalen geen brandstofaccijns en profiteren daarnaast van enkele andere voordelen. Zo loopt de schatkist komende jaren miljarden euro’s aan inkomsten mis. Snellere invoering van rekeningrijden – bijvoorbeeld in 2028 in plaats van in 2030 – kan helpen om dit probleem op te lossen.

[…]

Klimaatmaatregelen

Versnelde invoering van rekeningrijden ligt daarom nu ook op tafel bij de onderhandelingen die minister Jetten voert over extra klimaatmaatregelen. Die zijn nodig om in 2030 tenminste 55 procent minder CO2 uit te stoten.

Voorstellen om eigenaren van benzine- en dieselauto’s zwaarder te belasten stuitten eerder al op een hard ‘nee’ van de VVD. Maar de automobilist helemaal ontzien is ook geen optie, vinden andere coalitiepartijen. Het gat dat elektrisch rijden slaat in de schatkist moet ook in die hoek worden opgelost.

[…]

Verhoging eigen risico

Volgens Haagse bronnen komen de vier coalitiepartijen stap voor stap dichterbij een akkoord. Het streven is om er in de ministerraad komende woensdag een klap op te geven.

Verhoging van het eigen risico met 20 euro in 2024 en nog eens 20 euro in 2025 staat nog steeds op het lijstje, ook al bestaat er veel twijfel of dit steun zou krijgen in de Eerste Kamer. Er wordt daarom nog gekeken naar alternatieven die hetzelfde opleveren.