RIVM waarschuwt voor drinkwatertekort in 2030: ‘Nu actie nodig’

Clean drinking water is vital” by Joost Nelissen is licensed under CC BY-NC 2.0

Het Rijksinstituut voor Volksgezondheid en Milieu (RIVM) waarschuwt in een rapport voor problemen met het produceren van voldoende drinkwater. “Zonder maatregelen zullen er in 2030 in heel Nederland tekorten ontstaan.”

Dat meldt het instituut in het rapport, in opdracht van het ministerie van Infrastructuur en Waterstaat. Volgens het RIVM komen er nu al regionaal tekorten voor.

De vraag naar drinkwater zal door een combinatie van bevolkingsgroei en droogte in 2030 flink hoger zijn dan nu. Volgens berekeningen is er dan 1,4 miljard kubieke meter water nodig. Dat is 100 miljoen kubieke meter meer dan er in 2020 gewonnen werd. 

De tien waterbedrijven die Nederland telt, hebben de wettelijke plicht voldoende drinkwater te leveren. Maar er zijn problemen, waardoor het winnen water steeds moeilijker wordt. 

Opslagcapaciteit

En de opslagcapaciteit moet vergroot worden. “Het is noodzakelijk om nu al actief naar nieuwe gebieden te zoeken om drinkwater te winnen”, schrijft het RIVM. Drie drinkwaterbedrijven hebben snel meer capaciteit nodig: waterbedrijf Groningen, Vitens (in Friesland, Overijssel, Gelderland, Utrecht en Flevoland) en Dunea in het westelijke deel van Zuid-Holland.

Het RIVM noemt het urgent dat er snel actie wordt ondernomen, door het Rijk, provincies, waterschappen én consumenten. 

De oplossingen zijn volgens het RIVM haalbaar, maar er moet wel snel mee worden begonnen. Het RIVM wil daarom dat de overheid de belangen van landbouw, scheepvaart, industrie, recreatie en natuur bepaalt.

Om aan de vraag naar drinkwater te blijven voldoen, moet er ook worden ingezet op meerdere oplossingen, zegt het RIVM. Een eerste mogelijkheid is om minder drinkwater te gebruiken.