Ondanks klimaatprobleem is ons olieverbruik vorig jaar niet gedaald

Oil Drilling Platform” by chumlee10 is licensed under CC BY-SA 2.0

De invoer en het gebruik van olie in Nederland is vorig jaar gelijk gebleven aan dat van een jaar eerder. Dit ondanks het streven om meer duurzame energie te gebruiken. Ook de oorlog in Oekraïne had nauwelijks invloed op ons olieverbruik.

Zo was ons brandstofgebruik slechts 1 procent lager dan een jaar eerder, blijkt uit cijfers van statistiekbureau CBS. Tegelijkertijd verbruikten raffinaderijen nagenoeg dezelfde hoeveelheid ruwe olie. Alleen de petrochemie was 15 procent zuiniger. Dat kwam onder meer doordat processen zijn stilgelegd vanwege de hoge gasprijzen.

Ook de import bleef vorig jaar even groot. Wel blijkt uit de CBS-cijfers dat we onze olie tegenwoordig ergens anders vandaan halen.

[…]

Dieselvoorraad twee keer zo groot als normaal

Inmiddels is er ook een verbod op de invoer van Russische producten die van olie worden gemaakt, zoals diesel. In aanloop daarnaartoe heeft Nederland extra veel diesel ingeslagen, vooral uit Rusland en India.

De voorraad is met ruim 1,2 miljard kilo dan ook dubbel zo groot als gebruikelijk. Dit moet voorkomen dat bijvoorbeeld transport en landbouw met tekorten te maken krijgen.