Onbegrip over afwachtend kabinet: ‘Totale chaos’ en ‘volstrekte incompetentie’

Tractor delivering slurry onto a field
Photo by Mirko Fabian on Pexels

De boodschap van premier Rutte dat het kabinet de provinciale afspraken wil afwachten voordat het zelf een knoop doorhakt in het stikstofbeleid, stuit van alle kanten op onbegrip. ‘Totale chaos’, zegt boerenorganisatie Agractie. ‘Amateurisme en volstrekte incompetentie’, noemt milieuorganisatie MOB het.

Premier Mark Rutte zei na urenlang kabinetsberaad ‘versnelling aan te brengen’ in het terugbrengen van de uitstoot van stikstof. Maar de vraag hoe die versnelling er dan uit zou komen te zien, beantwoordde hij niet. Wel gaf hij juist aan dat er eerst gewacht gaat worden op de provincies, waar momenteel volop wordt onderhandeld over nieuwe coalities. 

“Enerzijds de pauzeknop, anderzijds versnellen. De pauzeknop lijkt ons meer dan logisch, om in de provincies te komen tot beleid mét draagvlak op het platteland en onder boeren”, aldus Agractie in een verklaring. “Zonder dwang en beperkingen op landbouwgrond.”

‘Weer paar maanden uitstel’

Volgens Johan Vollenbroek van milieuorganisatie MOB komt het kabinetsbesluit neer ‘op weer een paar maanden uitstel’. Onverteerbaar vindt hij dat, omdat het dossier ook al stil was komen te liggen toen Johan Remkes er als bemiddelaar mee aan de slag ging.

“Deze premier laat volstrekte incompetentie zien, hij kan alleen maar uitstellen”, aldus Vollenbroek over Mark Rutte. Vollenbroek kwalificeert de beslissing van het kabinet als ‘gekleuter’ en ‘amateurisme’.