Koningsdag Rotterdam twee keer zo duur: ‘Stad van andere orde dan Maastricht’

Koningsdag 2023 Rotterdam” by Erikt is licensed under CC BY-SA 4.0

Koning Willem-Alexander viert zijn verjaardag dit jaar in Rotterdam en dat gaat alles bij elkaar zo’n 4 miljoen euro kosten. Volgens burgemeester Ahmed Aboutaleb ‘moet je het goed doen of niet doen’. Een jaar eerder kostte Koningsdag in Maastricht 1,5 miljoen euro. Wat maakt het zo duur?

“Het moet een Koningsdag worden voor alle Rotterdammers”, zei Aboutaleb gisteren tijdens de presentatie van de plannen. De route start op het Afrikaanderplein, waar Aboutaleb de koninklijke familie welkom heet.

Jubileum

Daarna zal ze een wandeling maken door Rotterdam-Zuid om vervolgens per boot de rivier op te gaan, de Erasmusbrug onderdoor. De route eindigt in het centrum van de stad.

Koningsdag is extra bijzonder dit jaar, omdat Willem-Alexander tien jaar koning is. In oktober vorig jaar werd bekend dat de koning zijn jubileum zou vieren in Maasstad. Naar verluidt gaat zijn verjaardag zo’n vier miljoen euro kosten; een bedrag dat een stuk hoger ligt dan een jaar geleden, toen de koninklijke familie naar Maastricht trok.

Andere orde

[…]

Tijdens de wandeling in de Afrikaanderwijk zal de koning kennismaken met verschillende ondernemingen uit de buurt, zoals die van Angelique. Ze biedt jongeren met een beperking en afstand tot de arbeidsmarkt, het merendeel afkomstig uit de wijk, de mogelijkheid tot een stageplek. Het gaat om jongeren met autisme, syndroom van down of fysieke beperkingen.

Hoog bedrag 

Angelique kijkt ernaar uit om de koning te ontmoeten, maar zet wel vraagtekens bij het kostenplaatje van vier miljoen. “Ik vind het wel een heel hoog bedrag voor een dag als ik eerlijk ben”, zegt ze. “Maar ik weet niet precies waar het aan wordt besteed. Wel zou ik het een mooiste geste vinden als het koningshuis zelf ook wat betaalt. Als ik een verjaardag vier, moet ik het ook zelf betalen. Ik vind het bijzonder dat voor hem alles moet worden betaald.”

Angelique kijkt uit naar de komst van de koning, maar zet wel vraagtekens bij de kosten van vier miljoen.