NVWA legt verzamelcentrum runderen stil na ‘schokkende’ beelden

IMG_002FBA Nicolas Berchem. 1621-1683. Bovins. Cattle. Amsterdam Rijksmuseum.” by jean louis mazieres is licensed under CC BY-NC-SA 2.0

De Nederlandse Voedsel- en Warenautoriteit (NVWA) heeft een verzamelcentrum voor runderen stilgelegd nadat het op beelden van een dierenbeschermingsorganisatie had gezien hoe dieren door medewerkers van het centrum ernstig worden mishandeld. Zo werden zieke koeien aan de staart en oren getrokken, versleept aan hun staart en poten en geprikt met hooivorken. De NVWA noemt de beelden “schokkend en volstrekt onacceptabel”.

Dierenbeschermingsorganisatie Ongehoord filmde bij het verzamelcentrum in Noord-Brabant, een plaats waar dieren worden samengebracht voor verder transport naar slachterijen. De organisatie zag daar “moederkoeien die niet meer konden lopen, ziek waren, kreupel of doodsbang” en kalfjes die werden “geslagen, getrapt en opgedreven met stokken en stroomstootwapens”.

“Vooral uitgemolken koeien die door zwakte of ziekte moeizaam bewegen krijgen de volle laag”, schrijft Ongehoord. De NVWA had de video’s al eerder gezien en besloot daarop de “erkenning van dit bedrijf direct te schorsen”.