Netbeheerders: ‘Kabinet moet nu beslissen over toekomst van zware industrie’

Tata Steel IJmuiden (the Netherlands)” by Wattman (trams, treinen, etc) is licensed under CC BY-NC 2.0

Het kabinet moet zo snel mogelijk scherpe keuzes maken over welke industrie we in Nederland willen houden en welke bedrijven beter kunnen vertrekken. Alleen dan kan de infrastructuur op tijd worden aangelegd om het land in de komende decennia klimaatneutraal te maken. Daarvoor waarschuwt de branchevereniging van netbeheerders dinsdag.

In een nieuw onderzoek schetst Netbeheer Nederland vier toekomstscenario’s voor het Nederlandse energiesysteem. Die laten zien hoe ons land er in 2050 uit zou kunnen zien. Hoeveel stroom wekken we op, hoeveel waterstof maken we op land en op zee, en wie gebruikt al die energie?

In het ene scenario houden we in Nederland veel olieraffinaderijen en chemiebedrijven en blijven we op grote schaal staal maken. In andere scenario’s vertrekken sommige energie-intensieve bedrijven naar het buitenland. We gaan dan op grote schaal producten importeren, of we zonderen ons juist af van de wereldmarkt en proberen kleinschaliger en lokaler te consumeren.

“We moeten nu echt keuzes gaan maken, met name rondom de industrie”, zegt beleidsdirecteur Hans-Peter Oskam van Netbeheer Nederland. “Gaan we alle industrie de kans geven om te verduurzamen of zien we bepaalde sectoren toch naar het buitenland verhuizen?”