Milieuorganisaties eisen aanpak piekbelasters (29 maart 2023)

Sow and Piglets” by mochinbach is licensed under CC BY-NC-ND 2.0

Oproep aan kabinet: stop met nota’s schrijven maar aan de bak met vermindering van CO2 én stikstofuitstoot van alle sectoren veehouderij, industrie en mobiliteit.

Waarom nu deze 40 nieuwe intrekkingsverzoeken van piekuitstoters én piekbelasters?

Nederland zit op slot door het stikstofinfarct. Een drama voor de Nederlandse economie en onze natuur. We lopen tientallen miljarden aan investeringen mis omdat er bijna niet gebouwd kan worden. Er zijn sinds mei 2019 stapels nota’s verschenen. Helaas nauwelijks of geen stikstofreductie, En de Nederlandse regering doet vrijwel niets om het probleem op te lossen.

Sterker nog: er worden nog steeds vergunningen verstrekt voor de bouw van megastellen en vliegveld Lelystad moet open als het aan de VVD/CDA ligt met als gevolg nog meer broeikasgassen en meer stikstof.

Nederland kan alleen van het stikstofinfarct afkomen als het Remkes advies van 50% reductie door alle sectoren (dus veehouderij, industrie en mobiliteit) op zo kort mogelijke termijn wordt gerealiseerd, dus ruim voor 2030. Hoe dan?

Dat kan in de veehouderij nauwelijks nog met technische maatregelen, maar vooral ook door te snijden in de veestapel. Het kabinet durft dit kennelijk niet aan. Erger: er worden nog steeds nieuwe veestallen vergund en gebouwd. Door de veehouderij maximaal te faciliteren wordt Nederland alleen maar verder het stikstofmoeras ingeduwd.

Het risico van een herhaling van het PAS-debacle kunnen we ons niet permitteren. Het moet afgelopen zijn met de geitenpaadjes. Het kabinet moet met een integraal masterplan “toekomst duurzame Nederlandse landbouw” komen. Stikstof (biodiversiteit) is maar één van de kernproblemen naast klimaat, waterkwantiteit en kwaliteit, dierenwelzijn, etc.

Er dient een integrale oplossing te komen voor de absurd hoge stikstofuitstoot en depositie op Nederlandse natuurgebieden. Dit moet gebeuren in samenspraak met alle relevante maatschappelijke partijen met als uiteindelijk doel dat in 2030 de stikstofuitstoot van alle sectoren met minimaal 50 procent is afgenomen zodat de nu nog steeds voortgaande verzuring, vermesting, verdroging (met als gevolg een verdere afbraak van onze natuur) tot staan wordt gebracht, met als doel te redden wat er nog te redden valt.

Dus stoppen met nota’s schrijven maar aan de bak met vermindering van CO2 en stikstofuitstoot van alle sectoren veehouderij, industrie en mobiliteit.