Hoeveel moet ik bewegen?

Vitaal en gezond ouder worden @Leyden Academy

Voldoende lichamelijke beweging is onmisbaar als u vitaal en actief wil blijven en de dingen wil blijven doen die u belangrijk vindt. Maar hoeveel dagelijkse beweging is eigenlijk voldoende? En moeten we per se zweten in de sportschool of kan dat ook anders? In deze editie van de mini-cursus leest u onder meer:

dat het veelgehoorde advies om 10.000 stappen per dag te zetten niet helemaal klopt;
wat de nieuwste wetenschappelijke inzichten zijn over beweging;
over slimme en leuke tips om actief te blijven.
We wensen u veel plezier en inspiratie toe!

Voldoende lichamelijke beweging is onmisbaar als u vitaal en actief wil blijven en de dingen wil blijven doen die u belangrijk vindt. Maar hoeveel dagelijkse beweging is eigenlijk voldoende? En moeten we per se zweten in de sportschool of kan dat ook anders?

In deze editie van de mini-cursus leest u onder meer: dat het veelgehoorde advies om 10.000 stappen per dag te zetten niet helemaal klopt; wat de nieuwste wetenschappelijke inzichten zijn over beweging; over slimme en leuke tips om actief te blijven.
We wensen u veel plezier en inspiratie toe!

Oudere aan het woord
Voordat we dieper de feiten en cijfers induiken, vroegen we Annie (74 jaar) wat zij doet om actief en fit te blijven.

‘Elke maand is het dansmiddag hier in ons complex. Daar dans ik meestal met vrouwen. Laatst nog met een dame van 86. Ze zei “Dat deed ik vroeger zo graag met mijn man”. Ze was een beetje dement, dat merkte ik wel. Toen vroeg ik: “Zullen we dansen en praten tegelijk?” en toen hebben we de hele zaal rondgedanst. Heerlijk! Toen mijn man en ik 50 jaar getrouwd waren, hebben we een groot feest gegeven, met diskjockey. Ik heb heel de avond met mijn dochters en vriendinnen op de vloer gestaan. Dat dansen kan ik uren volhouden.’

Wetenschapper aan het woord
Het lukt helaas minder dan de helft van de Nederlandse 70-plussers om de aanbevolen dagelijkse hoeveelheid beweging te halen. Daarom onderzoekt David hoe u het best in beweging kunt blijven en op welke manier u dit lang kunt volhouden. Hij vertelt daar meer over in deze video (kijktijd 2.50 minuut).