Hoe oud ben ik eigenlijk?

Welkom bij de mini-cursus
Vitaal en gezond ouder worden

Leuk dat u meedoet aan onze mini-cursus, met de laatste wetenschappelijke inzichten én praktische tips over vitaal en gezond ouder worden. In de komende acht weken krijgt u antwoord op vragen als: wat is veroudering eigenlijk? Wat kan ik het beste eten? Hoe houd ik mijn spieren sterk? En hoe zorg ik voor een goede nachtrust?
Na de laatste aflevering stopt deze cursus per e-mail automatisch.

Elke editie biedt een mix van informatieve filmpjes, interessante feiten en cijfers, en oefeningen om zelf mee aan de slag te gaan. Deze aflevering gaat over uw biologische leeftijd. Wij wensen u veel plezier en inspiratie toe!

Editie 1: Hoe oud ben ik eigenlijk?
Hoewel de gemiddelde levensverwachting steeds verder toeneemt, bestaan er grote verschillen in de manier waarop mensen verouderen. Zo springt de een op negentigjarige leeftijd nog op de fiets en hebben anderen al op hun zestigste allerlei ouderdomskwalen. Deze verschillen worden uitgedrukt met de biologische leeftijd. 

Deze week leert u onder meer:

  • wat het verschil tussen chronologische (kalender)leeftijd en biologische leeftijd is;
  • hoe de biologische leeftijd wordt bepaald;
  • hoe u een inschatting van uw eigen biologische leeftijd kunt maken.  

Maar eerst stelt onze gastvrouw Anneke Vink (65 jaar) zich in hieronder aan u voor.

Uw gastvrouw Anneke Vink stelt zich aan u voor

Anneke interviewt in de komende weken verschillende Nederlandse topwetenschappers over hun onderzoek naar veroudering.

Deze week gaat Anneke in gesprek met professor Eline Slagboom, hoogleraar in de moleculaire epidemiologie van het Leids Universitair Medisch Centrum. In deze video (kijktijd 3.10 minuut) vertelt ze over het belang van de biologische leeftijd.