Energieleveranciers bieden weer jaarcontracten aan, doen of niet?

meet, relationship, business
Photo by Peggy_Marco on Pixabay

Wel of niet nu een energiecontract afsluiten of even wachten tot 1 juni, dat is de vraag.

Per 1 april zou er een fijne tijd aanbreken voor de vele Nederlanders die niet van onzekerheid houden. Vanaf dat moment zou er weer een ruim aanbod komen van vaste energiecontracten. Eind vorige maand werd duidelijk dat daarvoor nog even geduld nodig is. Energiebedrijven hebben tot ‘uiterlijk’ 1 juni de tijd nodig om de nieuwe regel in te voeren die het voor hen weer mogelijk maakt om zonder grote risico’s vaste contracten aan te bieden.

Intussen vliegen de aanbiedingen de consument weer om te oren. Sinds de piek afgelopen zomer is de prijs op de groothandelsmarkt gestaag gedaald. Dat vertaalt zich al maanden in variabele energiecontracten met tarieven die onder het prijsplafond liggen. Sinds kort groeit ook het aantal halfjaar- en jaarcontracten onder de plafondprijs.

Consumenten die graag zekerheid hebben over hun energierekening, zitten door die situatie met een dilemma. Moeten zij nu al toehappen op zo’n vast contract? Of even wachten tot 1 juni?

Op het eerste gezicht lijkt er geen grote urgentie om snel in actie te komen. Sinds 1 januari geldt het prijsplafond voor energie, waarbij de overheid een jaar lang maximumprijzen garandeert voor een bepaalde hoeveelheid energie. Voor stroom is dat 40 eurocent per kilowattuur voor de eerste 2.900 kilowattuur. Voor gas is dat 1,45 euro per kubieke meter voor de eerste 1.200 kubieke meter. En voor warmte is het 47,38 euro per gigajoule voor de eerste 37 gigajoule.

[…]

Boetes nog gemaximeerd

Nu zijn die boetes nog wettelijk gemaximeerd op 125 euro per energiesoort waarvoor het contract is afgesloten (dus maximaal 250 euro voor stroom én gas). Door die maximumboete stopten energiebedrijven massaal met het aanbieden van vaste contracten toen de gasprijs vorig jaar hard steeg en alle kanten op schoot. Klanten die een vast contract zouden afsluiten bij die hoge prijs, zouden massaal hun contract opzeggen zodra de markt weer wat zou herstellen. Waarna het energiebedrijf met duur ingekochte energie zou achterblijven.

Onder de nieuwe regels is dat risico geweken en is de verwachting dat energiebedrijven weer volop vaste contracten zullen aanbieden. Met looptijden tot wel vijf jaar. En gezien de huidige prijzen op de groothandelsmarkt voor gas, lijkt het goed mogelijk dat er vanaf komende zomer behoorlijk gunstige vijfjaarscontracten aangeboden zullen worden.

Mensen die van zekerheid houden, zal dat als muziek in de oren klinken. Dat wil niet zeggen dat het voor hen onverstandig is om nu al een jaarcontract af te sluiten. Mocht er deze zomer ineens een gunstiger contract zijn dat veel langer zekerheid biedt, dan kunnen ze het jaarcontract gewoon opzeggen. Daarvoor geldt dan het oude regime waarbij op het beëindigen van een jaarcontract voor gas en licht een boete van 100 euro staat. Dat is voor sommige mensen misschien best een aanvaardbare prijs voor meer gemoedsrust.