Capelse flats al meer dan een jaar in de stempels: ‘We zijn het kotsbeu, ze doen al jaren geen ene fluit!’

“Havensteder, schaam je!” Boze huurders hebben spandoeken opgehangen omdat ze het wachten op een noodzakelijke renovatie zat zijn. In februari vorig jaar werden de galerijen van hun vier flats in de Capelse Vogelbuurt gestut vanwege roest in de betonconstructie. Nu zijn ze ruim een jaar verder en is er nog niets gebeurd. Met hun protestactie willen de bewoners hun huisbaas wakker schudden, want er is veel meer mis in de flats.

Al jaren voelen de huurders zich door hun huisbaas in de steek gelaten en worden de flats verwaarloosd. Het roestprobleem is een onderdeel van een lange lijst van achterstallig onderhoud. Bennie Seip is voorzitter van de huurdersvereniging van de vier flats en maakt een rondje langs de gebreken. Bij de ingang van de flats zijn de tegels kapot. “Dat is gevaarlijk en bij de brievenbussen moet je echt opletten om niet te struikelen”, zegt Seip.

Lange lijst gebreken

Via de voordeur kom je bij gangen naar de bergingen. Daar is de verlichting kapot. “Dat is in alle vier de flats zo en een aantal bewoners durft niet meer naar hun berging.” Aan de achterkant van het gebouw zitten ook bergingen, maar die komen los van de gevel. “Kijk, hier staat het helemaal scheef.”

Ruim een jaar staan hun flats nu in de stempels en nog steeds weten ze niet waar ze aan toe zijn. De druppel was een brief van de huisbaas dat de werkzaamheden opnieuw zijn vertraagd. “Het is de hele tijd pappen en nathouden. Het blijft maar vaag en onduidelijk”, verzucht de voorzitter van de huurdersvereniging.

Uit ludiek protest hebben de huurders hun flats tot bouwval verklaard. Ze vinden dat hun huisbaas – woningcorporatie Havensteder – zich moet schamen. “Ze doen al jaren geen ene fluit. Ze laten de boel verloederen”, zegt de voorzitter van de huurdersvereniging. Met de spandoeken aan de relingen willen ze hun huisbaas wakker schudden en duidelijkheid over de start van de opknapbeurt.

Extra werk, extra voorbereidingstijd

Havensteder begrijpt de frustratie bij de bewoners, maar is niet blij met de protestactie. Ze zijn juist druk met de voorbereidingen van een grondige renovatie die ze op verzoek van de bewoners hebben uitgebreid.

[…]

Het was ook lastig om een aannemer te vinden die de hele klus in één keer kan klaren. Bovendien loopt de renovatie aardig in de papieren met alle wensen van de bewoners. Volgens Havensteder gaat het om drie miljoen euro.

De huurders vinden het kletspraat van Havensteder. “Zij zeggen dat ze haast maken en het zorgvuldig aanpakken, maar wij merken er weinig van”, reageert Seip namens de huurders. Ook benadrukt hij dat het ‘extra werk‘ om achterstallig onderhoud gaat. “Ze moeten gewoon een keer gaan starten en ons waar voor ons huurgeld geven.”

Huurkorting?

Een huurkorting vinden de bewoners niet meer dan terecht zolang de ellende voortduurt. Dat gaat niet gebeuren, zegt Havensteder. “Een huurverlaging doen we alleen bij ernstige en grote gebreken. De stempels zijn geplaatst uit voorzorg, niet vanwege een gevaarlijke situatie.”

Komende maand gaat de aannemer beginnen met een proefopstelling en na de zomer gaat het werk dan echt beginnen. Dat belooft Havensteder.