Wie mediterraan eet, loopt minder risico op dementie

Olives” by Open Grid Scheduler / Grid Engine is licensed under CC CC0 1.0

Leefstijl Ouderen die gezond eten volgens een mediterraan eetpatroon, hebben bijna een kwart minder risico op dementie.

Mensen die een mediterraan eetpatroon aanhouden, krijgen in de loop van negen jaar tot 23 procent minder vaak dementie dan mensen die zich minder goed aan dat gezonde eetpatroon houden. Die risicovermindering was onafhankelijk van de erfelijke aanleg voor dementie. Het verband rolt uit een grote Britse studie die vorige week verscheen in het wetenschappelijke tijdschrift BMC Medicine. Het is een gedegen aanwijzing van het belang van een gezond eetpatroon bij het verkleinen van de kans op dementie.

Het mediterrane eetpatroon omvat veel groenten en fruit, volle granen en peulvruchten, voldoende olijfolie, vis en noten, en weinig rood vlees, zuivel en bewerkte etenswaren zoals snoep en bewerkte snacks. Er zijn aanwijzingen dat eten volgens dit eetpatroon cognitieve achteruitgang remt. Maar of het een rol speelt bij het afremmen van de ziekte dementie is nog niet duidelijk.

De wetenschappers gebruikten de gegevens van ruim 60.000 zestigplussers die sinds 2009 allerlei medische gegevens en biologische monsters hadden afgestaan aan de UK Biobank. Zij hadden tussen 2010 en 2012 vijf keer op een vragenlijst met 238 soorten voedsel en dranken aangekruist wat zij in de 24 uur voor die meting hadden gegeten en gedronken. Dat was representatief voor hun eetpatroon in de jaren die volgden, bleek uit een steekproef vijf jaar later.

Met twee verschillende scorelijsten gingen de onderzoekers na in hoeverre het eetpatroon van de deelnemers overeenkwam met het mediterrane. Per voedselcomponent konden deelnemers een punt scoren als die binnen het gezonde mediterrane eetpatroon viel – bijvoorbeeld een punt voor minimaal 400 gram groenten per dag, minimaal drie stuks fruit per dag, minimaal drie keer per week noten, maximaal een maal per dag een glas frisdrank, en minder dan twee keer per week snoep of gebak.