Sneller meer nieuwe huizen bouwen – ‘Je hebt er meer invloed op dan je denkt’

Beeld @AEDES Magazine

Corporaties hebben het op zich genomen om 300.000 huurwoningen te bouwen tot en met 2030. Maar of dit aantal ook werkelijk wordt gehaald, is de vraag gezien de huidige tegenwind. Staf Depla, voorzitter van de Taskforce Nieuwbouw Woningcorporaties, blijft optimistisch. ‘We moeten kijken wat er wel kan. Vaak meer dan je denkt. Daar willen wij graag bij helpen.’

De bouw van betaalbare sociale huurwoningen op gang houden en versnellen. Met dit doel spraken het ministerie van Binnenlandse Zaken en Koninkrijksrelaties (BZK), de Vereniging van Nederlandse Gemeenten (VNG) en Aedes september 2020 af zich samen hard te maken voor de bouw van 150.000 sociale huur- en 10.000 flexwoningen.

Tegelijkertijd initieerden zij de gezamenlijke Taskforce Nieuwbouw Woningcorporaties om de voortgang te monitoren en de bouw van deze woningen aan te jagen. Met beleidsadviezen en interventies – gevraagd en ongevraagd.

Voor het monitoren koerste de Taskforce vooral op de data van de Regelingen Vermindering Verhuurdersheffing (RVV). Die gaven corporaties en andere verhuurders onder meer korting op de verhuurderheffing bij de bouw van woningen.

Staf Depla is sinds maart 2022 voorzitter van de Taskforce Nieuwbouw Woningcorporaties. Van 2000 tot en met 2010 zat hij in de Tweede Kamer namens de PvdA. Hij was daar onder meer woordvoerder pensioenen, wonen en oude wijken. Van 2010 tot en met medio 2018 was hij wethouder in zijn geboorteplaats Eindhoven. Sindsdien is hij zelfstandig bestuurder en adviseur.

De verhuurderheffing is inmiddels van de baan. Maar de Taskforce, waar het Interprovinciaal Overleg zich intussen bij heeft aangesloten, blijft de vinger aan de pols houden. Ook met het oog op de doelstelling uit de Nationale Prestatieafspraken om uiterlijk 2030 300.000 sociale huur- en middenhuurwoningen te bouwen.

De voortgang van de nieuwbouw baart de Taskforce zorgen. Er is weliswaar een versnelling te zien in de sociale woningbouw, maar de cijfers blijven nog achter bij de ambities, blijkt uit de recent gepubliceerde najaarsrapportage.

Toch zit de Taskforce niet bij de pakken neer. Woningcorporaties, die onder meer gebruikmaken van het Expertteam Wonen, doen er alles aan om de nieuwbouwproductie op te stuwen naar 25.000 per jaar. Met ondersteuning in de vorm van deskundigheid, diplomatie (‘relatietherapie’, aldus de najaarsrapportage) en adviezen.

Hoe is de Taskforce tot nu toe gevaren? En, wat kunnen corporaties daarvan leren? Staf Depla, voorzitter van de Taskforce, blikt terug en – vooral – vooruit.

Lees door onder de illustratie.