Prijzen voor energie dalen verder: Budget Energie fors onder prijsplafond

thermostat, heating, radiator
Photo by 11082974 on Pixabay

De strijd om de klant is na ruim een jaar stilstand weer losgebroken bij de energieleveranciers. Budget Energie biedt sinds vandaag weer jaarcontracten aan met tarieven onder het prijsplafond. Voor gas scheelt dat inmiddels aanzienlijk.

Budget Energie, dat naar eigen zeggen zo’n 800.000 klanten heeft, biedt nu een jaarcontract aan voor 39 cent per kilowattuur stroom en 1,35 per kuub gas.

10 cent minder per kuub

Het tarief voor stroom is nagenoeg gelijk aan het prijsplafond van 40 cent per kilowattuur, daar valt voor de meeste klanten dus nog weinig te winnen. Maar voor gas scheelt het 10 cent per kuub. Daarmee is Budget Energie de eerste maatschappij die jaarcontracten aanbiedt die ook merkbaar goedkoper zijn dan het prijsplafond.

Essent maakte gisteren als eerste van de grote leveranciers bekend weer jaarcontracten aan te bieden met prijzen onder het prijsplafond. Althans, op papier. De prijs voor gas is bij Essent nu namelijk een halve cent onder het plafond van 1,45 euro per kuub. Per kilowattuur stroom gaat het zelfs maar op 0,29 cent voordeel ten opzichte van het door de overheid opgelegde maximum.

Ook Energiedirect, dat net als Essent onderdeel uitmaakt van het Duitse E.ON, biedt iets vergelijkbaars aan.

Wijzigingen per 1 april

Per 1 april gaan nieuwe regels gelden voor de vergoeding die je als klant moet betalen als je een langlopend contract opzegt. Het wordt dan duurder om over te stappen. Nu nog is het voor energieleveranciers bij de huidige schommelingen van gasprijzen minder aantrekkelijk om vaste contacten aan te bieden. Ze hebben namelijk wel al energie ingekocht voor hun klanten, alleen kunnen die voor een relatief laag bedrag van hun vaste contract af.

Maar straks zijn er meer kosten aan verbonden voor consumenten om hun vaste contract op te zeggen en over te stappen naar een andere aanbieder. Zij moeten dan het prijsverschil tussen de marktprijs en de prijs van hun contract (die lager zal liggen, anders stap je niet over) gedurende de resterende looptijd van hun contract vergoeden aan hun leverancier.