Slechte natuur en hoge rente: twijfels over haalbaarheid bouw 900.000 woningen

house, building, icon
Photo by Saydung89 on Pixabay

Tot 2030 moeten er in ons land 900.000 woningen bij komen en provincies hebben daar een centrale rol in. Dit is dus een belangrijk thema bij de Provinciale Statenverkiezingen. Maar de regionale overheden zijn ook verantwoordelijk voor stikstofreductie en dat zit de woningbouw behoorlijk in de weg.

Om het grote tekort van woningen terug te dringen, moeten er snel veel nieuwe huizen worden gebouwd. Minister voor Wonen Hugo de Jonge heeft met provincies afspraken gemaakt over hoeveel woningen er in elke provincie moeten komen. De regionale overheden bepalen, samen met gemeenten, de exacte plek waar de huizen komen te staan.

Een van de belangrijkste obstakels daarbij is stikstofreductie. Pas als de hoeveelheid stikstof is teruggedrongen, komt er meer ruimte voor nieuwe woningen. En dat stikstofprobleem ligt óók op het bordje van de provincies.

Het zorgt in veel regio’s voor een ingewikkelde puzzel. “De stikstofkwestie is inderdaad lastig”, zegt Meije Gildemacher van het InterProvinciaal Overleg (IPO), dat de belangen van de provincies behartigt. “Maar je móét woningen realiseren. En als er tegenwind is, moet je wat harder trappen.”