Ooit vielen de ramen en kozijnen uit dit rijksmomument. Nu krijgt de Rotterdamse Ungerpleinflat een flinke opknapbeurt

Ungerpleinflat Beeld@MonumentenNL

De Ungerpleinflat aan de Schiekade was ooit een schitterende woontoren en stond zelfs op ansichtkaarten. Het gebouw is in de loop der jaren ernstig in verval geraakt, maar nu wordt het grondig onder handen genomen. Er komen 49 verduurzaamde huurwoningen in. “We willen dat mensen straks trots zijn om hier te wonen.”

Oude plaatjes

Het complex van dertien bouwlagen ligt aan de Schie. De flat uit de jaren ’30 is onderdeel van een groter geheel met maisonettewoningen en bovenwoningen. De torenflat heeft per etage een vijf-kamerappartement op het Ungerplein en een zes-kamerappartement met dienstbodekamer. Allemaal met dezelfde kleur gevels en kozijnen. Hier woon je op stand.

Het is een prachtig tafereel. De Schie is het toneel van schepen en vissers. Het is een plek die op ansichtkaarten van de Hema te zien is.

Flatgebouw aan de Schie in 1938© Stadsarchief Rotterdam

Na de oorlog wordt de Schie met oorlogspuin gedempt om de belangrijkste ontsluitingsweg vanuit het centrum in noordelijke richting te realiseren. Op het plein komt een Esso tankstation en over de Schiekade wordt een trambaan aangelegd.

De torenflat transformeert in de jaren ’60 naar kantoor. De stalen vensterpuien -met luifels- zijn vervangen door kunststof kozijnen met spiegelglas.