Onderzoek: geen extra windmolens op land en zonneparken nodig voor halen klimaatdoel

Wind farm maintenance & research station (back)” by Exetrius is licensed under CC BY-NC 2.0

Nederland hoeft geen nieuwe plannen meer te ontwikkelen voor windmolens op land om in 2050 de CO2-uitstoot tot nul terug te dringen. Ook de aanleg van extra zonneparken op landbouwgrond is niet noodzakelijk. Dit concludeert onderzoeksbureau CE Delft in een rapport in opdracht van twee actiegroepen die zich verzetten tegen het plaatsen van windmolens op land.

De klimaatdoelen zijn vanaf 2030 haalbaar met andere energiebronnen, stelt CE Delft. Dat kan vooral met windmolens op zee, waarvoor het kabinet inmiddels zeer vergaande plannen heeft. Maar ook de potentiële ruimte voor zonnepanelen op daken en infrastructuur is nog altijd groot. Nederland moet dan mogelijk wel rond 2030 tijdelijk extra groene waterstof importeren totdat rond 2031 een aantal nieuwe windparken op zee wordt aangesloten.

Over de auteur
Tjerk Gualthérie van Weezel schrijft over de impact van de energiemarkt en de energietransitie op ons dagelijks leven.

Logischerwijs zijn de opdrachtgevers van het onderzoek, Windalarm en De Nederlandse Vereniging Omwonenden Windturbines, content met de conclusies. In het rapport zien zij veel van de argumenten die zij al jaren aandragen. Zo stelt CE Delft dat windmolens op land minder groot en efficiënt zijn en dat het plaatsen van windmolens verspreid over het land grote gevolgen heeft voor de waarde van huizen. Daarom zijn ze relatief duur. De actiegroepen roepen energieminister Rob Jetten (D66) op publiekelijk uit te spreken dat extra windmolens op land niet nodig zijn.

Opvallender dan die oproep van bekende tegenstanders, is dat Marjan Minnesma zich bij dat standpunt aansluit. ‘Als 80 procent van reeds vergunde en gesubsidieerde windprojecten doorgaan en we besparen door vervoer en huizen te elektrificeren, dan zijn verder geen windmolens op land nodig’, zegt de directeur van klimaatorganisatie Urgenda. Er moet volgens haar wel ruimte blijven voor lokale gemeenschappen om windmolens of zonneweiden neer te zetten als daar veel steun voor is. ‘Maar in drukbevolkte gebieden zoals rond Amsterdam, waar veel weerstand is, zou je nu niet langer projecten moeten doordrukken. Polarisatie kunnen we bij de energietransitie niet gebruiken.’

‘Energietransitie niet klaar in 2030’

Een woordvoerder van Rob Jetten laat weten dat de minister vooralsnog niet de conclusie trekt dat extra windmolens en zonneparken op land niet meer nodig zijn. ‘De energietransitie is niet klaar in 2030. We moeten juist nu opschalen om de vraag te kunnen bijbenen. Dan is het onverstandig om nu al opties weg te strepen. Die luxe hebben we nu nog niet. We moeten wél de voor- en nadelen goed afwegen.’ Jetten komt voor de zomer met een brief waarin hij zijn visie geeft op het energiesysteem van de toekomst. Daarin zal hij volgens de woordvoerder dieper ingaan op de noodzaak van extra zonneweiden en windmolens op land.