Mogelijk laatste natuurserie van David Attenborough (96) ligt gevoelig
Zo’n 69 jaar na zijn eerste tv-optreden was vanavond weer het warme stemgeluid van Sir David Attenborough te horen op BBC One. Wild Isles gaat over de Britse eilanden en is naar verluidt de laatste natuurserie op locatie voor de 96-jarige bioloog. En het mogelijke slotstuk van zijn imposante tv-carrière ligt politiek gevoelig.
De documentairereeks gaat namelijk niet alleen over het natuurschoon van het Verenigd Koninkrijk. Ook klimaatverandering, ontbossing en de fors gedaalde biodiversiteit komen aan bod. De serie is deels gefinancierd door een aantal natuurbeschermingsorganisaties. Intern is er bij de BBC discussie over hoe wenselijk dat is, meldde de conservatieve krant The Telegraph deze week.
Volgens de progressieve krant The Guardian heeft de publieke omroep ‘uit vrees voor rechtse kritiek‘ besloten een aflevering van Wild Isles niet uit te zenden op tv. De BBC spreekt dat tegen. Het was altijd al de bedoeling dat deze losstaande aflevering alleen digitaal uitkwam, is de lezing van de directie.
Natuur is politiek
Dat een natuurdocumentaire leidt tot politiek getouwtrek, past volgens ecoloog en filmmaker Ruben Smit “heel goed in het tijdsbeeld”. De natuur is volgens hem nu eenmaal een politiek beladen onderwerp geworden. “De producties die we gemaakt hebben over de Waddenzee, grutto en Oostvaarderplassen hebben ook allemaal geleid tot politieke dialoog. Tot aan Kamervragen en acties toe.”
Zo besloot een festival in Harderwijk in 2018 om Smits documentaire De Nieuwe Wildernis niet te vertonen na dreigementen op sociale media. Er was destijds hevige discussie over het wel of niet afschieten van grote grazers in natuurgebied De Oostvaardersplassen, waar de natuurfilm is opgenomen.
[…]
Activisme
Aanvankelijk was de presentator niet activistisch ingesteld. Hij wilde vooral laten zien hoe mooi alle planten en dieren zijn, een instelling waar ook kritiek op klonk vanuit de ecologische beweging. “Ik had niet verwacht dat het serieus fout zou gaan tot ongeveer een decennium geleden”, zei Attenborough in een interview met Nieuwsuur enkele jaren geleden.
Sindsdien is hij een vurig pleitbezorger van het vergroten van de biodiversiteit en het aanpakken van de opwarming van de aarde. Smit noemt Attenboroughs speech op klimaattop COP26 als voorbeeld. “Toen zagen we een negentiger die op de barricaden ging staan.”