Vijf jaar durende jacht op ongrijpbare vos ‘Rambo’ eindelijk voorbij

fox, animal, wildlife
Photo by 12019 on Pixabay

Vijf jaar lang werd in Australië gejaagd op de roodharige vos, bijgenaamd Rambo. Nu na een aantal overstromingen al een tijd niets van de vos is vernomen, durven de boswachters met zekerheid te zeggen dat de vossenjacht voorbij is: Rambo leeft niet meer.

Volgens de Britse krant The Guardian werden maar liefst 10.400 vallen, 3500 lokazen, 73 uitkijkposten en 97 infraroodcamera’s ingezet om het dier te vangen, maar niets mocht baten.

Jarenlang terroriseerde de vos Pilliga National Park, een natuurreservaat van de Australische natuurbeschermingsorganisatie AWC. Die was daar begonnen met een speciaal project ter bescherming van bedreigde Australische plant- en diersoorten.

Dat project is nodig omdat grote delen van de inheemse Australische flora en fauna sinds de achttiende eeuw ernstig worden bedreigd of zijn uitgestorven. Onder andere vossen en huiskatten vormden een groot probleem voor Australische diersoorten.

Meegenomen uit Europa

Met de komst van de Britse kolonisten kwamen ook nieuwe diersoorten naar Australië. Zij namen bijvoorbeeld konijnen en vossen mee voor consumptie of voor de vossenjacht.

De introductie van exotische diersoorten had tot gevolg dat de inheemse dieren in rap tempo uitstierven, omdat er door de overbegrazing door konijnen nog maar weinig voedsel overbleef, of omdat kleine zoogdieren massaal werden gedood door de Europese rode vos. Omdat de exoten geen natuurlijke vijanden hebben in Australië, is het moeilijk de dieren te bestrijden.

Het is belangrijk dat het natuurreservaat vrij is van roofdieren om de herintroductie van kwetsbare diersoorten zo vlekkeloos mogelijk te laten verlopen. Daarom stelde AWC alles in het werk om vossen, katten en andere roofdieren uit het gebied te verwijderen.