Minister: waarschijnlijk toch extra verpleeghuisplekken de komende jaren

Increasing direct care hours for seniors in residential care” by BC Gov Photos is licensed under CC BY-NC-ND 2.0

Er komen waarschijnlijk toch meer plekken bij in verpleeghuizen. Het kabinet ging tot nu toe uit van 4800 nieuwe verpleeghuisplekken in de komende vijf jaar, maar minister Conny Helder (Medische Zorg) erkent nu dat dat niet voldoende is.

In de Tweede Kamer zegde ze toe dat ze voor de zomer zal laten weten hoeveel extra plekken er gerealiseerd kunnen worden om de stijgende vraag naar deze vorm van ouderenzorg op te vangen. Mogelijk worden het er 7000 of 8000, al vinden veel oppositiepartijen dat nog steeds veel te weinig.

Het kabinet wil verpleegzorg in de toekomst vooral bieden bij mensen thuis of in nieuwe, geclusterde woonvormen. Het idee daarachter is om mensen zo lang mogelijk zelfstandig te laten wonen. Bovendien is een plek in een verpleeghuis duur en is het vinden van personeel heel moeilijk.

Het klassieke verpleeghuis blijft wel bestaan, maar alleen voor ouderen die zeer intensieve zorg nodig hebben. Daarnaast moeten er voor 2030 40.000 verpleegzorgplekken buiten de verpleeghuizen worden gerealiseerd. Dan gaat het vooral om complexen waar ouderen bij elkaar wonen, en waar de zorg van buiten komt.

Wachtlijsten

Maar de plannen voor die nieuwe woonvormen komen slecht van de grond, en ondertussen worden de wachtlijsten voor verpleeghuizen langer en langer. Daar staan inmiddels tienduizenden mensen op.

Een kritische Tweede Kamer drong er vandaag bij de minister op aan om iets te doen aan de dreigende gaten in de ouderenzorg. Verschillende partijen zijn ervan overtuigd dat 4800 nieuwe plekken veel te weinig is.

Ook brancheorganisatie ActiZ denkt dat er veel meer bedden te realiseren zijn. Helder zei in de Tweede Kamer dat ze ook bij haar werkbezoeken in het land heeft gemerkt dat er grote problemen dreigen te ontstaan