Fabrieken Shell en BP zijn schadelijker voor klimaat dan die van concurrenten

File:HUA-169642-Afbeelding van ketelwagens van Shellgas op het emplacement van Shell te Pernis.jpg” by Nederlandse Spoorwegen, fotograaf is licensed under CC CC0 1.0

Industriële giganten als Shell, BP en chemiebedrijf Dow hebben een veel grotere klimaatimpact dan hun concurrenten. De bedrijven produceren minder efficiënt, waardoor ze jaarlijks vele honderdduizenden extra tonnen CO2 uitstoten. Dat blijkt uit onderzoek van NU.nl.

Voor je auto maakt het niets uit of je bij een tankstation van Shell, BP of Esso benzine koopt. Maar de klimaatimpact van de raffinaderijen waarin die brandstof wordt gemaakt, blijkt flink uiteen te lopen. Bij elke ton aan producten uit een raffinaderij van Shell of BP komt aanzienlijk meer CO2 in de lucht dan bij een raffinaderij van ExxonMobil. Dat is het bedrijf achter de merknaam Esso.

Dat blijkt uit cijfers die NU.nl heeft verkregen met een beroep op de Wet open overheid. De Nederlandse Emissieautoriteit (NEa) berekent al enkele jaren de CO2-efficiëntie van de grootste uitstoters van Nederland. Daaruit blijkt hoe de uitstoot van broeikasgassen zich verhoudt tot de productie van een fabriek.

Die cijfers werden tot nu toe alleen per sector gepubliceerd. Maar NU.nl bemachtigde ook de cijfers van individuele fabrieken die onder het toezicht van de NEa vallen. Die geven voor het eerst een inkijkje in de relatieve klimaatimpact van de industriereuzen.

[…]

900.000 ton CO2 extra

Die verschillen lijken misschien niet groot, maar op de enorme uitstoot van de Shell- en BP-raffinaderijen gaat het toch om flinke hoeveelheden broeikasgas. Samen zijn de olieraffinaderijen goed voor 6 procent van alle CO2 die in Nederland wordt uitgestoten.