Gevoelig kabinetsadvies: minder vee en meer belasting om klimaatdoelen te halen

Cattle in Meadow by Jan Van Gool, Oil on Panel, Mid 18th Century, OP509” by Black Country Museums is licensed under CC BY-NC-SA 2.0

Het kabinet moet een reeks vergaande maatregelen nemen om de klimaatdoelen te halen, blijkt uit een groot beleidsonderzoek. De veestapel moet flink krimpen, de belastingen op fossiel energiegebruik moeten omhoog en in het vervoer moeten veel meer biobrandstoffen worden gebruikt.

Om de klimaatdoelen van het kabinet-Rutte IV te halen zijn “scherpe politieke keuzes en vergaand beleid” nodig. Dat schrijft een onderzoekscommissie die door minister Rob Jetten (Klimaat en Energie) was gevraagd om een ‘menukaart’ met aanvullend klimaatbeleid te onderzoeken.

Op die menukaart staat een reeks maatregelen die politiek zeer gevoelig zijn, en volgens de commissie ook nog eens allemaal moeten worden uitgevoerd. Zelfs als dat gebeurt, is niet zeker of het streefdoel van 60 procent minder CO2-uitstoot in 2030 wordt gehaald. Dat is namelijk ook afhankelijk van personeelstekorten en andere economische factoren.

Dit is een greep uit de maatregelen die de commissie aanraadt:

  • Een flinke krimp van de veestapel, door een maximum te stellen aan het aantal koeien dat op 1 hectare mag worden gehouden. Dit moet per 2030 zorgen voor 30 procent minder melkvee.
  • Invoering van een belasting op vlees en zuivel. Supermarkten en fastfoodketens moeten verplicht plantaardige alternatieven aanbieden.
  • Een veel hogere belasting op aardgas, zowel voor burgers als grootverbruikers. De belasting op elektriciteit gaat omlaag om de overstap op warmtepompen te stimuleren.
  • Brandstofauto’s voor zakelijk gebruik vanaf 2025 verbieden.
  • Veel meer biobrandstoffen gebruiken in het wegverkeer.
  • Een veel hogere CO2-heffing voor de industrie, die ver uitstijgt boven de huidige Europese CO2-prijs.
  • Een hogere vliegbelasting op afstanden vanaf 2.500 kilometer.