Corporaties kritisch over regionale woondeals

residential, area, map
Photo by Clker-Free-Vector-Images on Pixabay

De afspraken in de regionale woondeals die minister De Jonge verspreid over het land heeft gesloten, zijn nog te weinig concreet. Zo ontbreken in veel gevallen bouwlocaties en de financiële onderbouwing van de plannen. Dat zeggen diverse afzonderlijke woningbouwverenigingen en corporatiekoepel Aedes.

Alle corporaties onderschrijven de ambities van De Jonge om tot en met 2030 ruim 900.000 woningen te bouwen. Ook scharen zij zich achter de eis van de minister dat 30 procent van alle woningen uit sociale huur bestaat.

Harde afspraken

Maar de afspraken zijn nog te vrijblijvend, vinden veel corporaties. “Veel plannen zijn te zacht en er zijn nog te weinig concrete bouwlocaties. Een aantal zaken zal daarom op korte termijn moeten worden aangescherpt, zoals het maken van harde afspraken over het minimum van 30 procent sociale huur per gemeente”, zeggen bijvoorbeeld de gezamenlijke corporaties in de regio Amsterdam, waar de komende jaren 72.000 sociale huurwoningen moeten worden gebouwd.

Ook zijn er volgens deze corporaties concrete maatregelen nodig van de provincies – Noord-Holland en Flevoland in dit geval – om samen met het Rijk “stikstofruimte voor nieuwbouw te creëren, geluidsoverlast rond nieuwbouwlocaties te verminderen en congestie op het energienetwerk op te lossen”.

[…]

250.000 sociale huurwoningen

Uit een inventarisatie van Aedes blijkt dat momenteel in minder dan een derde van de 37 regio’s de corporaties hun handtekening onder de woondeals hebben gezet. Formeel is die handtekening niet nodig, maar De Jonge heeft de sociale woningbouwers wel om hun krabbel gevraagd. Aedes plaatst wel de kanttekening dat veel corporaties wel een ondersteuningsverklaring afgeven, omdat zij de doelen van de woondeals onderschrijven.

Voor het aandeel 30 procent sociale huur in de bouwplannen van de minister – bij elkaar zo’n 250.000 nieuw te bouwen sociale huurwoningen – is de steun van de corporatiesector onontbeerlijk. Bovendien tekende De Jonge afgelopen juni nog zogenoemde ‘prestatieafspraken’ met de corporaties. Daarin kwamen woningcorporaties, gemeenten, provincies en het Rijk onder meer overeen om meer betaalbare sociale huurwoningen te creëren en huren voor mensen met een minimuminkomen te verlagen.