Geen eten, geen seks én geen sociale media tijdens ramadan

DSC08614” by Bilal Randeree is licensed under CC BY-NC-SA 2.0

Vanavond begint voor veel moslims de ramadan en mogen moslims tussen zonsopgang en -ondergang niet eten, drinken of seks hebben. Steeds meer jonge gelovigen voegen daar nog iets aan toe: minderen of zelfs helemaal stoppen met sociale media. “Veel jongeren vragen me wat er wel en niet geoorloofd is tijdens de ramadan.”

Natuurlijk heeft Rida Deraoui (21) sociale media nodig voor zijn werk als presentator, maar hij durft ook best toe te geven dat hij verslaafd is aan TikTok en Instagram. “Ik zit gemiddeld negen uur per dag op mijn telefoon, dat is echt niet normaal”, zegt hij. Deraoui heeft daarom besloten zijn schermtijd deze vastenmaand minstens te halveren. “De essentie van de ramadan is dat je bewuster bezig bent met je geloof, je familie en je vrienden. Dat lukt niet als je urenlang dom aan het scrollen bent op je telefoon.”

[…]

Apps verwijderd 

Nassira Laoikili (42) besloot zes jaar geleden een break van sociale media te nemen tijdens de ramadan. “Dit doe ik sindsdien elk jaar en het is een bewuste keuze waar ik me heel goed bij voel. Door niet op mijn telefoon te zitten, blijf ik gefocust op wat er echt toe doet tijdens de ramadan: meer aandacht voor het gebed, het lezen van de koran en het verrichten van goede daden. Zo kan ik mijn contact met Allah versterken.”  

[…]

Want veel mensen denken bij de ramadan aan niet eten, maar het gaat om veel meer dan dat.”