Gasprijs daalt naar laagste punt in anderhalf jaar: 40 euro

Deutsch: EVB Energie AG (keine Nennung des Fotografen erforderlich)English: EVB Energy Ltd (no mention of the photographer required), CC BY-SA 3.0, via Wikimedia Commons

Het gaat verder de goede kant op met de gasprijs. Op de beurs betalen energiemaatschappijen nu zo’n 40 euro per megawattuur voor gas. De prijzen voor consumenten beginnen ook te dalen.

Op de Amsterdamse gas kost een megawattuur gas nu zo’n 40 euro. Dat gebeurde voor het laatst in augustus 2021, toen we aan het begin van de energiecrisis stonden.

Geen tekorten

De forse daling van vandaag, op het moment van schrijven zo’n 6 procent, komt omdat de gasvoorraden in Europa nog altijd voor meer dan de helft gevuld zijn, terwijl de lente voor de deur staat.

Dat is belangrijk omdat er dus sowieso geen tekort dreigt op de korte termijn én energiemaatschappijen en overheden niet weer als een bezetene gas moeten inkopen om de opslagen volgend jaar weer gevuld te krijgen. Vorig jaar bood iedereen tegen elkaar op, waardoor in augustus de prijs voor gas omhoog schoot naar meer dan 300 euro per megawattuur.

[…]

Een prijs van 40 euro per megawattuur komt neer op een kale inkoopprijs voor energiemaatschappijen van 39 cent per kuub. Inclusief btw en energiebelasting kom je dan op een prijs van 1,06 euro per kuub.

Deze prijs betaal je echter nog nergens. Dat heeft onder andere te maken met de inkoopstrategie van de energieleveranciers en de winstmarge die zij hanteren.